Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Moskva uistila Washington: V konvoji nie sú žiadni vojaci!

Humanitárny konvoj
Humanitárny konvoj (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rusko uistilo Spojené štáty, že v jeho humanitárnom konvoji, čakajúcom na ukrajinských hraniciach, nie sú žiadni vojaci a že nebude použitý ako zámienka pre intervenciu. Oznámil to v piatok hovorca Pentagónu.

Americký minister obrany Chuck Hagel v piatok telefonicky kontaktoval svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Šojgu a požiadal ho o vyjasnenie situácie okolo konvoja.

"Minister Šojgu sa (počas telefonátu) zaručil, že sa v ruskom humanitárnom konvoji nenachádza nijaký vojenský personál ... a že konvoj nebude použitý ako zámienka na ďalšie zasahovanie na Ukrajine," povedal tlačový tajomník Pentagónu, kontraadmirál John Kirby, ktorého citovala agentúra DPA.

Šéf ruského rezortu obrany tiež Hagela informoval o tom, že pomoc, ktorú prepravuje ruský konvoj, čakajúci pri ukrajinskej hranici, bude distribuovaná prostredníctvom Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Moskva podľa Šojgu plní podmienky, ktoré si ohľadne konvoja stanovila Ukrajina.

Piatkový telefonát bol prvým rozhovorom ruského a amerického ministra obrany od apríla tohto roku. Hovorca neuviedol, či Hagel a Šojgu hovorili aj o tvrdení Kyjeva, podľa ktorého v noci nadnes prekročila ukrajinské hranice kolóna ruských obrnených vozidiel, napísala agentúra AP.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu