Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žirinovskij pobúril svet: Poľsko a pobaltské štáty budú vymazané, rozhodne o tom Putin!

Vladimir Žirinovskij
Vladimir Žirinovskij

MOSKVA/VARŠAVA - Ruský pravicový populista Vladimir Žirinovskij, ktorý je známy svojím vyhraneným postojom voči Západu, pohrozil Poľsku a pobaltským republikám v prípade vojnového konfliktu kvôli Ukrajine "vymazaním z mapy". Varšava si už kvôli týmto poznámkam predvolala ruského veľvyslanca v krajine, napísala dnes agentúra PAP.

"Pobaltské štáty a Poľsko sú určené k záhube. Budú vymazané. Nič tam nezostane. Predstavitelia týchto trpasličích štátov by si mali uvedomiť, kým sú," vyhlásil Žirinovskij v pondelkovom rozhovore pre ruskú spravodajskú stanicu Rossija 24. Tiež povedal, že východoeurópske krajiny na rozdiel od Spojených štátov, ktoré sú ďaleko, riskujú "úplné zničenie".

"Samozrejme, že USA nič neohrozuje, lebo sú ďaleko. Ale východoeurópske krajiny riskujú, že budú úplne zničené. Nemôžeme prijať, aby lietadlá a strely namierené proti Rusku štartovali z ich územia. Musíme ich zničiť 30 minút pred štartom," povedal Žirinovskij na adresu východoeurópskych krajín.

Dodal, že nech sú plány NATO a Bruselu alebo nariadenia amerického prezidenta Baracka Obamu akékoľvek, sú prakticky k ničomu. "Všetky otázky vojny aj mieru, všeobecné či tie konkrétne týkajúce sa Ukrajiny, vyrieši jediný človek, a to hlava Ruskej federácie (Vladimir Putin)," vyhlásil.

V utorok si kvôli Žirinovského slovám poľské ministerstvo zahraničia predvolalo ruského veľvyslanca Vladimira Grinina. Ministerstvo dnes potvrdilo, že sa schôdzka uskutočnila, podrobnosti o nej ale neoznámilo. Minister zahraničia Radoslaw Sikorski v rozhovore pre televíziu Polsat zdôvodnil poľský diplomatický protest tým, že Žirinovskij nie je radovým ruským poslancom, ale podpredsedom dolnej snemovne, teda Štátnej dumy. "A preto sa proti jeho škandalóznym slovám musíme ohradiť," povedal.

Ukrajinu treba rozdeliť na parcely

Ako informujú novinky.cz, populista Žirinovskij ešte na jar, v súvislosti s dianím na Ukrajine, zasla do Poľska, Rumunska a Maďarska výzvu na rozdelenie krajiny.  

Podľa neho by Poľsko malo v referende požadovať, aby sa k nemu pripojilo päť západných oblastí Ukrajiny, a to Volynská, Ľvovská, Ivanofrankovská, Tarnopolská a Rovenská oblasť. Rumunom a Maďarom by populista nechal Zakarpatskú a Černovickú oblasť. Ukrajine by tak ostala len centrálna časť, východná a južná časť by pripadla Rusku.

Známy Provokatér

V politických, ale aj v kruhoch laickej verejnosti je dobre známe, že Žirinovskij je provokatér, ktorý má za cieľ jediné. Šokovať a nahnevať. 

Pred troma rokmi hovoril o ruských tajných zbraniach. „Sú to nové zbrane, o ktorých nikto nevie – ešte nevie. S týmito zbraňami zničíme do pätnástich minút akúkoľvek časť planéty. Nebude žiadny výbuch, žiadne žiarenie, nie je to laser, alebo blesk... Je to tichá zbraň, s ktorou dokážeme uspať celé kontinenty,“ šokoval.  

Podľa neho nemá Washington budúcnosť, pretože USA je umelý štát, ktorý sa zrúti. Európa, ako vyhlásil, je kontinent bez akéhokoľvek významu a Čína sa tiež rúti do záhuby. Len Rusko má prevahu vo vesmíre a veľké množstvo peňazí.

Svojím odkazom šokoval aj gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho: „Stále premýšľaš o predaji gruzínskeho vína v Rusku? Chceš na hraniciach pozorovateľov OSN? Chceš, aby svet úplne zabudol na slovo Gruzínsko? Premýšľaj o tom! Potom bude cunami na druhej strane planéty, a to bude znamenať koniec kozákov!“ 

V závere je potrebné spomenúť, že politológovia Žirinovského často označujú za "služobníka" Kremľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu