Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V boji o Doneck zahynula pravá ruka Klička: Snajper ho zasiahol pri pomoci kamarátovi!

Mykola Berezovy bojoval v rámci protiteroristickej akcie ukrajinskej vlády Zobraziť galériu (8)
Mykola Berezovy bojoval v rámci protiteroristickej akcie ukrajinskej vlády (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Bývalá pravá ruka Vitaliho Klička bola chladnokrvne zastrelená proruským snajperom. Stalo sa tak včera počas bojov medzi Ukrajincami a separatistami. Vojenské operácie ukrajinských jednotiek v okolí Donecka prekvapila paľba ostreľovačov a to sa stalo osudným pre Mykolu Berezového.

Zastrelil ho snajper, keď sa pokúšal ratovať zraneného kolegu, píše Kyiv Post. "Bol veliteľom čaty. Naša jednotka išla v tesnom závese za transportérmi, keď nás prekvapila paľba ostreľovačov z obidvoch strán," napísal o incidente jeden z bojujúcich dobrovoľníkov, ktorý to videl.

V boji o Doneck
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook)

Mykola Berezovy (37) sa snažil zachrániť postreleného kolegu, ale sám dostal zásah do nohy blízko slabín. Silné krvácanie sa im nepodarilo zastaviť a zomrel ešte pred príchodom vojenskej záchranky.

Mykola Berezovy v predvolebnej kampani s Vitalim Kličkom
Zobraziť galériu (8)
Mykola Berezovy v predvolebnej kampani s Vitalim Kličkom  (Zdroj: kyivpost.com)

Držiteľ dvoch titulov z ekonomických škôl kandidoval v roku 2012 do parlamentu za Kličkovu stranu Úder. Ešte za režimu Viktora Janukovyča sa dostal na ministerstvo vnútra, kde ho režim dnes už zvrhnutého prezidenta začal vyšetrovať.

Na sociálnych sieťach za ním smúti veľa priaznivcov. Jeden z nich napísal: "Hrdinovia nikdy nezomierajú! Navždy mladý, hrdina Mykola. R.I.P."

V boji o Doneck
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook)

Jeho ženu a známu investigatívnu novinárku Tatianu Čornovolovú brutálne napadli a dobili koncom minulého roka. Prehlásila o ňom, že je jediný, ktorý sa Kličkovi vyrovná. "Môj manžel bol jediný počas foto termínu volebnej kampane strany Úder, ktorý na fotke s Vitalim Kličkom nemusel stáť na stoličke," napísala dávnejšie na svojom blogu.

Mykola a jeho žena Tatiana
Zobraziť galériu (8)
Mykola a jeho žena Tatiana  (Zdroj: Twitter)

Mužovi podozrivému z jej dobitia bol udelený politický azyl. Andrej Zinchenko tak nebude môcť byť v prípade dokázania viny vydaný naspäť na Ukrajinu. Mykola Berezovy zanechal po sebe ešte dve deti.

Mužovi podozrivému z dobitia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: kyivpost.com)

Útok sa odohral v blízkosti medzinárodného letiska Boryspil neďaleko Kyjeva. Z cesty ju vytlačil Porsche Cayenne, čo obe vozidlá odhodilo do jarku. Podľa vyšetrovateľom bol vodičom práve Zichenko. Následne vystúpili a dobili ju. Podľa ukrajinského politológa Vitalija Balu je to odkaz: "Veľa vecí sa deje, aby sa dráždila Ukrajina."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu