Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V bojoch na Ukrajine zomreli ďalší vládni vojaci, Pentagón pripravuje pomoc

Ukrajinskí vojaci
Ukrajinskí vojaci (Zdroj: SITA)

KYJEV - Traja vládni vojaci zahynuli v pokračujúcich bojoch s proruskými separatistami na východe Ukrajiny, 27 boli zranení, informovala vo štvrtok ukrajinská armáda. Vládne sily v posledných dňoch získali prevahu v trojmesačných bojoch s povstalcami usilujúcimi sa o odtrhnutie od Ukrajiny a vytvorenie nezávislých republík s podporou Ruska.

V bojoch doteraz zomrelo viac ako 200 vládnych vojakov, stovky civilistov a proruských separatistov. Potom, ako vládne sily vytlačili povstalcov z ich dovtedajšieho sídla v Slovjansku, sa dobre vyzbrojení separatisti usadili v 900-tisícovom meste Doneck a zostávajú aktívni v Luhansku a jeho okolí na hranici s Ruskom.

Po úspechu v Slovjansku ukrajinský prezident Petro Porošenko tlačí na ofenzívu vojakov proti povstalcom, ktorí sa dožadujú, zjavne už zbytočne, pomoci z Ruska. Povstalci však tvrdia, že sa k nim pridávajú noví bojovníci z domáceho obyvateľstva.

Porošenko vylúčil nálety a bombardovanie oblasti, pretože by tým bolo ohrozené civilné obyvateľstvo v Donecku. Ako však povedal, armáda má v pláne pripraviť povstalcom "nepríjemné prekvapenie" a "oslobodiť" Doneck a Luhansk, kde obsadili administratívne budovy a "zabrali pozície" na okrajoch oboch miest.

Pentagón pripravuje dodávku vojenského vybavenia pre ukrajinskú armádu

Americký Pentagón dodá Ukrajine v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov veľkú dodávku vojenského vybavenia a ochranných prostriedkov, ktoré Kyjev žiada najmä na protiteroristickú operáciu (ATO) na východe krajiny. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.

"V nasledujúcich dvoch mesiacoch zakúpime a pošleme (Ukrajine) 150 zariadení na nočné videnie, 150 termálnych kamier, 1000 kevlarových prilieb, päť robotov na likvidáciu výbušnín a ďalších 96 vysielačiek," povedal podľa správy predstaviteľ ministerstva obrany USA Derek Chollet na stredajšom zasadnutí senátneho výboru pre zahraničné vzťahy.

Chollet uviedol, že Spojené štáty od začiatku ukrajinskej krízy vyčlenili 33 miliónov dolárov (24,26 mil. eur) na bezpečnostnú pomoc "nesmrtiaceho" charakteru Ukrajine, ktorá zahŕňa najmä balíčky prvej pomoci, vysielačky, matrace, oblečenie a nepriestrelné vesty.

Povedal tiež, že USA podporujú Ukrajinu v rámci vojenskej spolupráce s ňou v ďalších dvoch smeroch: pri zlepšovaní výcviku a reformách obranných inštitúcií.

"Na Ukrajine záleží. Je to európska krajina, susedí s členskými štátmi NATO," povedal Chollet s tým, že Ukrajina bola pevným spojeneckým partnerom v Afganistane, Iraku, Kosove a Bosne, ako aj pri protipirátskych operáciách pri pobreží východnej Afriky. "Chceme, aby Ukrajina pokračovala na tejto dráhe a preto jej pomáhame," citoval ho Ukrinform.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu