Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Ukrajinské vojenské lietadlo zostrelila raketa z Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Pri hraniciach Ukrajiny s Ruskom dnes bolo zostrelené ukrajinské vojenské dopravné lietadlo AN-26, jeho osemčlenná posádka sa však bezpečne dostala von - vyskočila s padákmi, citovala agentúra Associated Press ministerstvo obrany.

K zostreleniu lietadla sa prihlásili separatistickí povstalci, ale ukrajinskí predstavitelia to rýchlo vylúčili a obvinili z činu Rusko. Minister obrany Valerij Heletej povedal, že lietadlo letelo vo výške asi 6500 metrov, čo je príliš vysoko, aby ho tam zasiahli zbrane separatistov. Povstalci majú protilietadlové strely Igla zem-vzduch, ktoré sa odpaľujú z pleca. Rusko sa k obvineniu nevyjadrilo.

Hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrej Lysenko uviedol, že údaje, ktoré získal od posádky lietadla, naznačujú, že to zrejme bola raketová strela zem-vzduch Pancir alebo raketa odpálená z lietadla z ruskej leteckej základne Millerovo.

Britský obranný analytik Charles Heyman z Londýna, ktorý vydáva ročenku nazvanú Ozbrojené sily v Európskej únii, považuje za pravdepodobnejšie, že raketu vystrelili ukrajinskí povstalci. "Pochybujem, že by dopravné lietadlo letelo vo výške 6500 metrov. Nedáva to zmysel. Čím vyššie letíte, tým viac to stojí ... Zrejme ho zostrelili raketami SAM-6 povstalci, zopár ich majú," dodal.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes listom požiadal Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby jej pozorovatelia navštívili ruské pohraničné mestá, dotknuté bojmi. V rozhovore so švajčiarskym prezidentom Didierom Burkhalterom, predsedom OBSE, Lavrov vyzval na obnovenie rokovaní o prímerí.

Pri Luhansku sa zintenzívnili boje

V okolí východoukrajinského mesta Luhansk sa zintenzívnili boje medzi vládnymi silami a separatistami, ktorých odpor ochabuje, uviedla dnes agentúra AP.

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že vojaci znovu dobyli niekoľko dedín v okolí Luhanska, ktorý kontrolujú separatisti, a opäť otvorili koridor k letisku.

Hovorkyňa samozvanej Luhanskej ľudovej republiky pre agentúru AP povedala, že bojovníci domobrany zničili armádny konvoj v dedine Heorhijivka, približne desať kilometrov západne od letiska. Podľa nej prišli o život najmenej traja vojaci.

Ozbrojenci vyhodili do vzduchu ďalšie dva mosty v Doneckej oblasti

Ilegálne ozbrojené skupiny vyhodili do vzduchu ďalšie dva mosty v Doneckej oblasti, informoval dnes hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) Andrij Lysenko.

Ozbrojenci zničili mosty pri obciach Zuhres a Marjanivka. Okrem toho zamínovali všetky mosty v meste Charcyzk. "Takže sme povedali miestnym obyvateľom, aby brali na vedomie hrozbu výbuchu. Požiadali sme ich, aby si všade tam, kde je to možné, našli obchádzku," citovala Lysenka agentúra Interfax-Ukrajina.

Do vzduchu boli 7. júla vyhodené aj tri mosty, ktoré ležia na hlavných cestách do mesta Doneck - pri obciach Novobachmutivka, Zakitne a Seleznivka. Podľa agentúry AP išlo o zrejmú snahu spomaliť útok vládnych síl na Doneck, v ktorom sa opevnili vzbúrenci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu