Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ukrajinská reakcia za mŕtvych vojakov: Porošenkova krvavá odveta, stovky zabitých povstalcov!

Zobraziť galériu (17)
(Zdroj: SITA)

DONECK – Sedem ukrajinských vojakov zahynulo a 33 utrpelo zranenia počas nočných bojov s proruskými ozbrojencami v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Informovali o tom dnes agentúry Interfax-Ukrajina a UNIAN s odvolaním sa na tlačové centrum protiteroristicke operácie (ATO).

Boje si vyžiadali aj obete medzi civilistami pri ostreľovaní mesta Marjinka u Donecka. Ukrajinská armáda tvrdí, že usmrtila stovky povstalcov.  Separatisti podľa ruských médií tvrdia, že pri armádnom ostreľovaní mesta Marjinka u Donecka zahynuli desiatky civilistov. "Vieme o 30 mŕtvych, ale ešte sme neodpratali všetky trosky, takže ich môže byť viac," povedal jeden z vodcov povstalcov Igor Girkin, známy pod pseudonymom Strelkov. Armáda vraj pálila z raketometov.

Podľa tlačovej služby ukrajinského ministerstva obrany zostáva situácia v oblasti ATO napätá, a to najmä v mestách Doneck, Luhansk, Horlivka, Snižne, Severodoneck, Antracyt a Krasnodon. "Teroristi neumožňujú miestnym obyvateľom opustiť obkľúčené mestá. Pravdepodobne majú v pláne využiť ich ako ľudské štíty na krytie svojich zoskupení v bojoch s ozbrojenými silami Ukrajiny," uvádza sa v dnešnom vyhlásení tlačovej služby.

Radikáli okrem toho pokračujú v útokoch na obývané oblasti s cieľom zdiskreditovať jednotky ATO a ostreľujú pozície ukrajinských vojakov a príslušníkov pohraničnej stráže v hraničnom pásme. Ministerstvo obrany v Kyjeve tiež tvrdí, že z ruskej strany hraníc boli z raketometov BM-21 "Grad" ostreľované vojenské pozície v blízkosti troch ukrajinských dedín.

Proruskí separatisti oznámili, že nad mestom Horlivka zostrelili ukrajinskú stíhačku Suchoj Su-25. Hovorca ATO Vladislav Selezňov to však poprel. Primátor takmer miliónového Donecka Oleksandr Lukjančenko rokoval v piatok v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Podľa vyhlásenie doneckej radnice hovorili o krokoch, ktoré by umožnili zabrániť krviprelievaniu a použitiu letectva a ťažkého delostrelectva pri prípadnom útoku na mesto, kam sa stiahla časť povstalcov a armáda ho chce úplne blokovať.

Prípadné bombardovanie Donecka by malo zničujúce následky. Separatisti v súvislosti s plánovanou blokádou oznámili, že z Donecka chcú evakuovať desaťtisíce ľudí - najmä do susedného ruského regiónu Rostov na Done.  Rusko hlási na svojom území "humanitárnu katastrofu", keďže podľa ministerstva civilnej ochrany k dnešnému dňu sa v 321 provizórnych táboroch tiesni asi 21.000 utečencov z Ukrajiny. Ruský migračný úrad tvrdí, že z východnej Ukrajiny bolo doteraz presídlených okolo pol milióna ľudí. Tento údaj nebol potvrdený nezávislého zdroja. 

Stíhačky po krvavom útoku bombardujú pozície povstalcov

Ukrajinské vojenské lietadlá bombardovali v sobotu pozície separatistov pozdĺž hraničného frontu, pričom im podľa vlastných údajov spôsobili rozsiahle škody. Intenzívne útoky nasledujú po tom, čo si krvavá akcia povstalcov v piatok vyžiadala životy 23 ukrajinských vojakov. Prezident Petro Porošenko následne vyhlásil, že zodpovední za to zaplatia. Hovorca armády uviedol, že stíhačky ostreľovali epicentrum bojov proti povstalcom v blízkosti hraníc s Ruskom. Terčmi boli pozície, odkiaľ separatisti odpálili rakety na motorizovanú brigádu v piatok. Útok si okrem 23 mŕtvych vyžiadal aj takmer stovku zranených.

Ukrajinské lietadlá v sobotu zasiahli ciele pri Donecku, hlavnej bašte povstalcov na východe, pričom zničili základňu pri meste Dzeržynsk, uviedol hovorca "protiteroristickej operácie" Andrij Lysenko. "Podľa predbežných odhadov ukrajinskí piloti zabili okolo 500 (povstaleckých) bojovníkov a zničili dve obrnené vozidlá," povedal Lysenko novinárom. Pri skoršom útoku na základňu pri Perevalsku, severne od Denecku, podľa hovorcu zneškodnili dva tanky, 10 obrnených vozidiel a ďalších "asi 500" povstalcov. Povstalci odmietli, že utrpeli také ťažké straty, intenzívne ostreľovanie zo strany armády však potvrdili. Lysenko dodal, že pri vojenskej operácii, ktorá sa začala už v piatok, zomrelo aj päť ukrajinských vojakov. 

Rady povstalcov sa vraj stenčujú aj dezerciami. Podľa denníka Doneckije vesti z mesta počas posledných 24 hodín dezertovala najmenej tretina z ozbrojencov, ktorí sa sem stiahli po tom, čo ich armáda donútila k vyprataniu Slavyanskaya a Kramatorska. 

Ukrajinský prezident Porošenko vyhlásil, že jeho sily "nájdu a zničia" proruských separatistov zodpovedných za raketový útok, pri ktorom v piatok zahynulo 23 ukrajinských vojakov. Išlo o najkrvavejší útok, odkedy prezident koncom júna ukončil jednostranné prímerie. "Za život každého vojaka militanti zaplatia desiatkami svojich vlastných. Ani jediný terorista sa nevyhne zodpovednosti, každý dostane, čo si zaslúži," uviedol Porošenko v stanovisku na svojej webovej stránke. 

 Aj napriek prebiehajúcim bojom sa ukrajinský prezident Porošenko podľa agentúry AFP zúčastní v nedeľu finále svetového šampionátu vo futbale v brazílskom meste Rio de Janeiro. Prítomný tam bude aj jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Očakáva sa, že sa obaja prezidenti stretnú na obede, na ktorý brazílska prezidentka Dilma Rousseffová pozvala hlavy štátov, ktoré sa futbalového zápasu zúčastnia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu