Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nový minister obrany chce získať späť Krym: Som si istý, že Ukrajina vyhrá!

Valerij Heletej a Petro Porošenko
Valerij Heletej a Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Nový ukrajinský minister obrany Valerij Heletej sa pokúsi opäť získať späť polostrov Krym, ktorý sa v marci po kontroverznom referende pripojil k Ruskej federácii. Heletej to povedal vo svojom prejave v parlamente krátko po tom, ako ho do funkcie vymenoval prezident Petro Porošenko.

"Som si istý, že Ukrajina napokon vyhrá," vyhlásil za potlesku prítomných zákonodarcov. "A potom príde k vojenskej prehliadke v ukrajinskom Sevastopoli," dodal v krátkom vystúpení.

Porošenko okrem ministra obrany vymenil aj náčelníka ukrajinskej armády, ktorým sa stal Viktor Muženko. Zmeny sa podľa nového prezidenta majú postarať o "očistenie armády od zlodejov a podvodníkov". Deje sa tak v čase obnovených zásahov voči proruským povstalcom na východe Ukrajiny, ktorí nereagovali na prezidentovu ponuku na ukončenie operácií výmenou za ich odzbrojenie a vzdanie sa. 

Krym bol od konca 18. storočia súčasťou Ruska, keď ho v roku 1954 vodca vtedajšieho Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov daroval Ukrajine. Tamojšie úrady však koncom februára 2014 odmietli uznať legitimitu novej vlády v Kyjeve a vyhlásili referendum o odtrhnutí. Po jeho jednoznačnom výsledku v marci požiadali Moskvu o pričlenenie k Ruskej federácii. Dôsledkom týchto udalostí je najväčšia kríza medzi Západom a Ruskom od pádu železnej opony.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu