Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Putin v priebehu júla navštívi Kubu, Argentínu a Brazíliu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOKSVA - Ruský prezident Vladimir Putin plánuje v priebehu júla navštíviť Kubu, Argentínu a Brazíliu. Oznámilo to dnes tlačové oddelenie Kremľa, ktoré citovala agentúra RIA Novosti.

Prezidentova cesta do karibskej oblasti a Latinskej Ameriky je naplánovaná na 11.-16. júla. Hlavným bodom jeho programu bude účasť na šiestom summite BRICS - hospodárskeho zoskupenia Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republike, ktorý sa uskutoční 15. júla v brazílskom meste Fortaleza.

Predstavitelia jednotlivých krajín budú diskutovať aj o možnom rozšírení skupiny o Argentínu ako šiesteho člena. "Popri summite sa Putin stretne s lídrami Číny, Indie a Juhoafrickej republiky, ako aj mnohými vrcholnými predstaviteľmi štátov Latinskej Ameriky," píše sa vo vyhlásení Kremľa.

BRICS momentálne pracuje na založení vlastnej rozvojovej banky, ktorá by bola alternatívou voči Svetovej banke a Medzinárodnému menovému fondu s dominanciou západných krajín. Tento zámer predložila India v roku 2012 na stretnutí ministrov financií štátov skupiny v Mexiku.

Pätica členských krajín BRICS predstavuje takmer tri miliardy obyvateľov s kombinovanou nominálnou výškou hrubého domáceho produktu 16 biliónov dolárov a odhadovanými štyrmi biliónmi dolárov kombinovaných devízových rezerv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu