Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ukrajinská armáda opäť v ofenzíve: Od rána útočí na separatistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov dnes v parlamente potvrdil, že ukrajinské vládne sily dnes ráno obnovili aktívnu fázu protiteroristickej operácie (ATO) na východe územia štátu, keď zaútočili na "bašty teroristov a (ich) kontrolné stanovištia". Píše o tom agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v noci nadnes oznámil ukončenie platnosti režimu prímeria. Súčasne vyjadril pripravenosť obnoviť ho v prípade, že obe strany budú plniť jeho mierový plán.

Po tomto Porošenkovom vyhlásení vládne jednotky prakticky na celom území bojových operácií prešli k aktívnej fáze ATO v podobe náletov a delostreleckej paľby, informoval dnes na svojej facebookovej stránke šéf ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk. 

Ostreľovanie hlásili dnes z Donecka i z miest Snižne, Kramatorsk, Horlivka a ďalších, informovala agentúra RIA Novosti. Agentúra UNIAN uviedla, že ostreľovanie v Kramatorsku si vyžiadalo životy štyroch civilistov a piatich zranených - cestujúcich mikrobusu, ktorý sa dostal do zóny bojov.

Tymčuk: Porošenkovo rozhodnutie nepredĺžiť prímerie je správne

Šéf ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk tvrdí, že alternatíva k obnoveniu bojových operácií (ATO) vládnych síl na východe Ukrajine neexistuje. 

Tymčuk, ktorého často citujú aj západné zdroje, podľa agentúry Ukrinform na svojej facebookovej stránke napísal, že prezident Petro Porošenko mal na výber dva varianty: "buď pokračovať s ATO v jej aktívnej fáze, alebo nesprávny (variant). Šťastím Ukrajiny je, že si vybral ten prvý".

Vojenský analytik je presvedčený, že predĺženie prímeria by "teroristom umožnilo podstatne zvýšiť bojovú pripravenosť, upevniť si pozície a pripraviť sa na ďalší odpor".

Upozornil, že každý deň prímeria, bez ohľadu na jeho politický význam, posilňoval pozície proruských síl. Dodal, že vďaka prímeriu, ktoré "dodržiavali len sily ATO", získali (proruské oddiely) vynikajúcu možnosť pokračovať vo svojich operáciách a mať pritom minimálne straty.

Tymčuk kritizoval Rusko za to, že nepreukázalo nijaké úsilie na urovnanie konfliktu - naopak, "urobilo všetko pre to, aby zlepšilo podmienky pre prípravu ňou riadených teroristov na ďalšiu eskaláciu konfliktu v Donbase". 

"Čo bránilo (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, keby bol skutočne zainteresovaný na mieri, aby začal dávať prísľuby nie v deň vypršania prímeria, ale o desať dní skôr. Len vtedy by sa dalo hovoriť o nejakej snahe Ruska hasiť požiar, ktorý tak úspešne podnecuje," uviedol Tymčuk.

Podľa Tymčuka Rusku a jeho pomáhačom na Ukrajine "ušiel vlak", keď kategoricky odmietli možnosť zložiť zbrane a viesť mierový dialóg s kyjevským vedením. 

"Ukrajina má plné právo brániť sa, a ona to robí. Je to jej sväté právo. Nič nevyvoláva násilie viac než demonštrácia neschopnosti postaviť sa mu. Ak chce Ukrajina prežiť, musí konať, iné varianty nie sú," upozornil Tymčuk.

Porošenko v noci nadnes oznámil ukončenie platnosti režimu prímeria. Súčasne vyjadril pripravenosť obnoviť ho v prípade, že obe strany budú plniť jeho mierový plán.

Po tomto Porošenkovom vyhlásení vládne jednotky prakticky na celom území bojových operácií prešli k aktívnej fáze ATO v podobe náletov a delostreleckej paľby. Ostreľovanie hlásili dnes z Donecka i z miest Snižne, Kramatorsk, Horlivka a ďalších, informovala agentúra RIA Novosti. Tymčuk v súvislosti s tým konštatoval, že po nástupe síl ATO "bojových duch teroristov opadol" a ich aktivita "sa prudko znížila".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu