Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Separatisti na Ukrajine súhlasia s mierovými rokovaniami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinskí separatisti dnes súhlasili s účasťou na ďalších mierových rozhovoroch, ktoré sa uskutočnia v piatok a ktorých cieľom je ukončenie konfliktu v oblastiach na východe Ukrajiny, napísala agentúra Interfax.

Andrej Purgin, ktorý je vo vedení samozvanej Doneckej ľudovej republiky, uviedol, že "existuje dohoda o tom, že 27. júna sa v Donecku uskutoční ďalšie kolo konzultácií" so zástupcami kyjevskej vlády. Agentúra Interfax uviedla, že ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu potvrdil, že predstavitelia samozvaných republík v Donbase prejavili záujem o mierové rokovania o urovnaní situácie na východe Ukrajiny. Súčasne upozornil, že ak v piatok "neakceptujú naše podmienky mierového plánu, prijmeme veľmi závažné rozhodnutie". Porošenko však odmietol uviesť, o čo by malo ísť. 

Súčasťou Porošenkovho plánu je amnestia pre tých ozbrojencov, ktorí zložia zbrane a nedopustili sa závažných trestných činov, ako aj udelenie regiónom práva na používanie jazyka národnostnej menšiny ako oficiálneho. Prezident pripravil aj návrh ústavných zmien, ktoré sa zamerali na decentralizáciu a posilnenie kontroly regiónov nad financiami a ďalšími oblasťami. Porošenko už minulú nedeľu varoval, že má pripravenú alternatívu pre prípad, že by zlyhal jeho pokus o mierové urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

 "Mierový scenár je naším hlavným plánom. Ale tí, ktorí by chceli využiť mierové rozhovory len na naťahovanie času a preskupenie svojich síl, by mali vedieť, že máme pripravený detailný plán B," uviedol Porošenko vo vyhlásení, ktoré v noci na nedeľu zverejnila jeho tlačová služba. Výsledkom predchádzajúceho kola mierových rokovaní bol súhlas proruských síl s prímerím, ktoré vyprší v piatok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu