Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Povstalci v Donecku prepustili štyroch medzinárodných pozorovateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Proruskí vzbúrenci na juhovýchode Ukrajiny dnes v skorých ranných hodinách prepustili štyroch z ôsmich medzinárodných pozorovateľov, ktorých zajali pred vyše mesiacom. Krok je podľa agentúry Reuters gestom dobrej vôle, ktoré môže vydláždiť cestu k rozriešeniu konfliktu s bilanciou stoviek obetí.

Separatisti zajali pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) so sídlom vo Viedni, ktorá má za úlohu monitorovať dohodu načrtnutú v apríli vo Švajčiarsku o deeskalácii krízy medzi povstalcami a kyjevskými lídrami.

Štyroch pozorovateľov zo Švajčiarska, Turecka, Estónska a Dánska, ktorí sú súčasťou 100-člennej misie, priviezli ťažko ozbrojení vzbúrenci do nemenovaného hotela v centre Donecka, kde ich odovzdali ich kolegom. Ďalší štyria pozorovatelia zostávajú naďalej v zajatí v susednej Luhanskej oblasti.

Zabezpečenie prepustenia pozorovateľov bolo súčasťou mierových diskusií medzi sprostredkovateľmi kyjevskej vlády, OBSE, Ruska a povstaleckých lídrov. Prímerie medzi povstalcami a vládou, ktoré má vypršať v priebehu dnešného dňa, bolo už viackrát porušené incidentmi vrátane zostrelenia vrtuľníka ukrajinskej armády.

Domobrana získala kontrolu nad vojenskou základňou v Donecku

Domobrana samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) včera oznámila, že získala kontrolu nad vojenskou základňou v centre Donecka.

"Armáda dostala ráno rozkaz z ukrajinského ministerstva obrany, aby začala aktívne akcie proti zástupcom Doneckej ľudovej republiky," uviedlo pre agentúru ITAR-TASS tlačové oddelenie DĽR.

Bojovníci z práporu Vostok podľa neho prišli na rokovania s provládnymi silami a "začala sa prestrelka".

"Vojenská základňa leží na ulici Ščorsa 116... Prestrelka sa skončila a objekt je pod kontrolou síl sebaobrany," dodalo tlačové oddelenie.

Svedkovia podľa agentúry ITAR-TASS uviedli, že intenzívna streľba z automatických zbraní vypukla krátko po 18.00 h miestneho času (17.00 h SELČ) a polícia zablokovala okolité ulice. Z miesta incidentu neprišli žiadne informácie o zabitých či zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu