Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ukrajina požiadala Rusko o objasnenie cieľov presunov vojakov do prihraničia

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajina požiadala prostredníctvom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Ruskú federáciu, aby konkretizovala ciele zvyšovania vojenskej prítomnosti v rusko-ukrajinskom pohraničí, ako aj počet tam presunutých vojakov a vojenskej techniky.

Informovala o tom dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve. Podľa jeho názoru presuny ozbrojených síl do pohraničia, ktoré potvrdil pred dvoma dňami aj šéf ruského rezortu obrany Sergej Šojgu, neprispievajú k deeskalácii napätia a vyvolávajú znepokojenie. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol dnes ozbrojené sily Centrálneho vojenského okruhu do plnej bojovej pohotovosti.

Cieľom opatrenia je v priebehu nasledujúcich siedmich dní preveriť plnú bojovú pohotovosť všetkých ich zložiek. Informácie zverejnil v Moskve minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu a sprostredkovali ich tak ruské, ako aj ukrajinské médiá. Previerka bojaschopnosti sa dotkne 65.000 mužov, 180 lietadiel, 60 helikoptér a okolo 5500 zbraňových systémov a armádnej techniky. Útvary, ktoré budú v rámci previerky dočasne presunuté, sa na stále miesta svojho pôsobenia vrátia do 1. júla.

O operácii budú ruské orgány informovať aj vojenských atašé iných štátov, akreditovaných v Moskve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu