Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajina má hranicu s Ruskom pod kontrolou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský minister obrany Mychajlo Kovaľ dnes oznámil, že vládne sily dostali znovu pod kontrolu hranicu s Ruskom a môžu už zastavovať dodávky zbraní posielané proruským separatistom na východe Ukrajiny, ale boje tam zúria už druhý deň. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Hovorca ukrajinských vládnych síl uviedol, že okolo 300 separatistov bolo zabitých pri štvrtkových bojoch vo východnej časti krajiny približne 100 kilometrov od hranice, kde boje pokračovali aj dnes. Ukrajinské sily prišli o sedem vojakov.

Obete medzi separatistami nie je možné nezávisle overiť. Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko sa medzitým pripravoval na vysokú diplomaciu - na dnes totiž ohlásil predloženie svojho mierového plánu spojencom i nepriateľom. Cieľom jeho plánu je ukončiť povstanie separatistov, ktoré ohrozuje jednotu Ukrajiny.

Najväčšou výzvou pre Porošenka bude získať nefalšovanú podporu ruského prezidenta Vladimira Putina pre svoj mierový plán. Ukrajinsko-ruské vzťahy sú totiž na úplnom dne po tom, ako Kyjev opakovane obvinil Moskvu z podnecovania nepokojov na východe Ukrajiny.

Moskva odmieta obvinenia z organizovania nepokojov a z podpory povstalcov. Vyzvala Kyjev, aby ukončil "represívnu" vojenskú operáciu proti separatistom a začal s nimi dialóg.

Porošenkov 14-bodový mierový plán sa má začať jednostranným prímerím (zastavením paľby) zo strany ukrajinských jednotiek a obsahuje aj návrh na vytvorenie bezpečnostného koridoru do Ruska, ktorým budú môcť odísť povstalci a dobrovoľní ruskí bojovníci pod podmienkou, že zložia zbrane.

Plán takisto počíta s vytvorením desať kilometrov širokej "nárazníkovej zóny" popri 1900 kilometrov dlhej hranici. Uvádza sa to v neoficiálnej kópii plánu, ktorá unikla do ukrajinských médií. Plán ponúkne separatistom beztrestnosť, ak zložia zbrane a ak nespáchali "vážne zločiny", a zároveň požaduje aj prepustenie všetkých zajatcov.

Súčasťou mierového plánu bude "decentralizácia" moci a plné práva na používanie ruského jazyka, čo má v obyvateľoch východu zmierniť pocity krivdy.

Ukrajina tvrdí, že bojovníci z Ruska a dodávky zbraní i ďalšieho vojenského vybavenia prúdia na jej územie na pomoc separatistom, ktorí povstali proti novým kyjevským predstaviteľom po februárovom zvrhnutí promoskovského prezidenta Viktora Janukovyča.

Porošenko predstavil Putinovi plán už vo štvrtok v telefonáte. Nový ukrajinský minister zahraničných vecí predloží Porošenkov mierový plán aj šéfom diplomacií EÚ v pondelok 23. júna v Luxemburgu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu