Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Koniec bojov na Ukrajine? Kyjev hlási zhodu s Moskvou na Porošenkovom pláne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Kyjev dnes oznámil, že dosiahol s Moskvou zhodu na kľúčových častiach plánu z dielne prezidenta Petra Porošenka na ukončenie násilia na východe Ukrajiny. Rusko vyhlásenie bezprostredne nekomentovalo.

"Strany dosiahli vzájomnú zhodu na kľúčových štádiách implementácie plánu a na zozname priorít, čo prispeje k deeskalácii situácie v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti," informoval ukrajinský rezort diplomacie. Podrobnosti plánu však neuviedol, píše agentúra Reuters. O ukončení bojov do konca tohto týždňa hovoril v nedeľu Porošenko na zasadaní trojstrannej kontaktnej skupiny. Na schôdzke sa zúčastnili okrem neho ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Pavlo Klimkin, vyslankyňa generálneho tajomníka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Heidi Tagliaviniová a ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí neuviedlo, kto sa zúčastnil na dnešnej schôdzke kontaktnej skupiny. Oznámilo však, že stretnutia budú pokračovať. Agentúra UNIAN medzitým informovala, že v zóne protiteroristickej operácie (ATO) v Slovjansku zahynulo osemročné dieťa - podľahlo zraneniam po zasiahnutí šrapnelom. Informáciu potvrdila administratíva Doneckej oblasti, podľa ktorej ide o prvú smrť maloletého od spustenia ATO v Slovjansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu