Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Ukrajine ide do tuhého: Armáda nasadila tanky, krvavá odveta separatistov!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA)

DONECK – Ukrajinské sily po prvý raz nasadili tanky proti "domobrane" v Slovjansku na východe krajiny, informovala dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne zdroje.

 "Tanky práve útočia na Slovjansk z dvoch smerov - od Krasneho Limanu (obec severne od Slovjanska) a Semenivky (obec na východnom predmestí Slovjanska)," uviedol zdroj z vedenia domobrany. Tri alebo štyri tanky sú podľa zdroja v Semenivke, ktorá sa predtým stala terčom útoku samohybných mínometov. Niekoľko ďalších tankov je vraj neďaleko Krasneho Limanu.

Na Ukrajine ide do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Stúpenci nezávislosti", píše RIA Novosti, taktiež oznámili, že sa im podarilo zničiť jedno z obrnených vozidiel armády. Slovjansk, ktorý leží v Doneckej oblasti, je epicentrom bojov už niekoľko týždňov. Boje v okolí Slovjanska a Krasneho Limanu si v utorok vyžiadali približne 300 mŕtvych a 500 zranených na strane domobrany, tvrdí Kyjev. Armáda prišla vraj o dvoch vojakov, 45 utrpelo zranenia.

Separatisti v Slovjansku zaútočili na armádne kontrolné stanovisko 

Proruskí separatisti zaútočili dnes na ukrajinské vládne sily mínometnou paľbou v meste Slovjansk ležiacom v odbojnej východnej časti krajiny, pričom zabili a zranili mnohých vojakov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej Národnej gardy.

Povstalci spustili paľbu z priestorov neďalekého kostola, ich terčom bolo kontrolné stanovisko armády. Presný počet obetí nebol bezprostredne známy. Slovjansk je v područí separatistov od začiatku apríla. "Výsledkom mínometnej paľby sú mŕtvi a zranení spomedzi bezpečnostného personálu," píše sa na webovej stránke gardy.

Na Ukrajine ide do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Slovjansk, ktorý leží v Doneckej oblasti, je epicentrom bojov už niekoľko týždňov. Boje v okolí Slovjanska a Krasneho Lymanu si v utorok vyžiadali približne 300 mŕtvych a 500 zranených na strane domobrany, tvrdí Kyjev. Armáda prišla údajne o dvoch vojakov, 45 ďalších utrpelo zranenia.

Za uplynulých 24 hodín údajne utieklo do Ruska vyše 12.000 ľudí

Vyše 12.000 ľudí utieklo za posledných 24 hodín z východnej Ukrajiny do Rostovskej oblasti v Rusku. Tvrdí to ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

"Podľa najnovších údajov utieklo v priebehu uplynulého dňa do Rostova 12.181 Ukrajincov," napísal Astachov na sociálnej sieti Instagram, pričom dodal, že medzi utečencami bolo 489 detí. Vo štvrtok ombudsman uviedol, že ruské hranice prekročilo viac než 8300 Ukrajincov.

Kyjevské úrady od polovice apríla uskutočňujú na východe štátu špeciálnu vojenskú operáciu zameranú proti ozbrojeným separatistom. Rusko v pondelok predložilo 14 členom Bezpečnostnej rady OSN pracovnú verziu rezolúcie, v ktorej požaduje od Kyjeva, aby zastavil prebiehajúcu vojenskú operáciu a vytvoril humanitárne koridory umožňujúce civilistom bezpečne opustiť krajinu.

Merkelová: Situáciu na Ukrajine je potrebné stabilizovať

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pre stabilizáciu situácie na Ukrajine urobil všetko, čo je v jeho moci, informovala agentúra DPA. Merkelová, ktorá sa s ruským prezidentom stretla vo francúzskom kúpeľnom meste Deauville, zároveň vyjadrila presvedčenie, že sa po medzinárodne uznaných ukrajinských prezidentských voľbách na Ukrajine teraz musí využiť čas "na dosiahnutie stabilizovania situácie zvlášť na východe Ukrajiny".

Rusko pritom má "veľkú zodpovednosť" za pomoc pri opätovnom nastolení mieru na Ukrajine, citovala Merkelovú agentúra Reuters. Nemecká kancelárka sa s Putinom stretla vo Francúzsku, kde sa obaja zúčastňujú na podujatí pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu