Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Porošenko apeloval na povstalcov, aby zložili zbrane: Separatisti odmietli, chcú bojovať!

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

SLAVJANSK/LUHANSK - Proruskí separatisti odmietli výzvy na mier od nového ukrajinského prezidenta a vyhlásili, že boje na východe krajiny budú pokračovať.

Petro Porošenko v sobotu apeloval a povstalcov, aby zložili zbrane. "To, čo skutočne chcú, je jednostranné odzbrojenie a vzdanie sa. To sa nikdy nestane," povedal hovorca separatistov v Doneckej oblasti Fjodor Berezin. 

"Kým sú ukrajinskí vojaci na našom území, Porošenko chce len podrobenie," uviedol po telefóne z Donecku pre agentúru Reuters. 

Porošenko v sobotu počas inauguračného prejavu vyzval proruských separatistov v Luhanskej a Doneckej oblasti, aby zložili zbrane, vyzval ich na mierový dialóg a ruským ozbrojencom ponúkol voľný odchod z krajiny. "Prosím, zložte zbrane a ja zaručím imunitu všetkým tým, čo nemajú krv na svojich rukách", uviedol. 

Väčšinovo ruskému obyvateľstvu na východe Ukrajiny tiež sľúbil, že zachová ich jazykové práva a zasadí sa o decentralizáciu štátnej správy. Na margo Krymu anektovaného Ruskom povedal, že vždy ostane súčasťou Ukrajiny. 

Luhanská a Donecká oblasť vyhlásili jednostrannú nezávislosť od Ukrajiny a zvažujú pripojenie sa k Rusku. Od Porošenkovho zvolenia 25. mája ukrajinské sily vystupňovali "protiteroristickú kampaň" proti separatistom na východe krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu