Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Boje na východe Ukrajiny pokračujú, zo Slovjanska hlásia mŕtvych

Po ostreľovaní zostali v Slovjansku ťažko poškodené budovy Zobraziť galériu (2)
Po ostreľovaní zostali v Slovjansku ťažko poškodené budovy (Zdroj: SITA)

KYJEV - Najmenej štyroch mŕtvych a viacero zranených si v pondelok vyžiadalo delostrelecké bombardovanie východoukrajinského mesta Slovjansk. Informujú o tom ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na vicepremiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andreja Purgina.

Strely podľa neho zasiahli jedno z hlavných námestí ako aj obytné domy, nábytkársky závod, kaviareň a benzínovú stanicu. Medzi obeťami je údajne aj sedemročné dievča. Mesto je úplne obkľúčené armádou a obyvatelia nemajú elektrinu. Podľa Purgina ukrajinské jednotky ostreľujú aj dedinu Semjonovka, ktorú opustili všetci obyvatelia. Streľbu hlásia aj z oblasti letiska v meste Mariupoľ.

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu počas inauguračného prejavu vyzval proruských separatistov v Luhanskej a Doneckej oblasti, aby zložili zbrane, vyzval ich na mierový dialóg a ruským ozbrojencom ponúkol voľný odchod z krajiny.

Proruskí povstalci však odmietli výzvy na mier a vyhlásili, že boje na východe krajiny budú pokračovať. Luhanská a Donecká oblasť vyhlásili jednostrannú nezávislosť od Ukrajiny a zvažujú pripojenie sa k Rusku. Od Porošenkovho zvolenia 25. mája ukrajinské sily vystupňovali "protiteroristickú kampaň" proti separatistom na východe krajiny.

Po ostreľovaní zostali v Slovjansku ťažko poškodené budovy

Viacero budov zostalo poškodených po ostreľovaní východoukrajinského mesta Slovjansk, ktoré je pod kontrolou proruských separatistov.

Reportér agentúry AP videl dnes v centre Slovjansku päť silne poškodených budov. Mesto je epicentrom približne dva mesiace trvajúcej patovej situácie medzi ukrajinskými vládnymi jednotkami a proruskými separatistami, ktorí obsadili administratívne budovy, policajné stanice a pohraničné stanovištia v regióne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu