Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čína a Rusko chcú vytvoriť vlastné NATO: Majú v ňom byť tieto štáty!

Vladimir Putin a Si Ťin-pching
Vladimir Putin a Si Ťin-pching (Zdroj: SITA)

ŠANGHAJ - Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval na vytvorenie novej ázijskej bezpečnostnej organizácie založenej na regionálnom bloku - Konferencii o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii (CICA) združujúcej 26 krajín vrátane Číny, Ruska, Turecka či Iránu.

Čínsky prezident na summite CICA v Šanghaji uviedol, že nastal čas na "obnovenie našej spolupráce a vytvorenie novej štruktúry pre bezpečnostnú spoluprácu".

Si Ťin-pching nespomenul v tejto súvislosti nový konflikt Číny s Vietnamom, ktorý je tiež členom CICA, založenej v roku 1990, všíma si agentúra AP.

Vo svojom vystúpení čínsky prezident podľa agentúry Reuters vyjadril odhodlanie mierovou cestou riešiť svoje územné spory, pričom zároveň varoval ostatné krajiny, že posilňovanie vojenskej spolupráce namierenej proti tretím krajinám nie je cestou k rozvoju bezpečnosti.

Dvojdňová Konferencia o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii, ktorá sa začala v utorok, pritiahla do Šanghaja delegácie z takmer 40 krajín a medzinárodných organizácií vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

Prezidenti Ruska a Číny už počas úvodného dňa summitu v spoločnom vyhlásení apelovali na zachovanie stability v medzinárodných vzťahoch, mieru a bezpečnosti na regionálnej i globálnej úrovni, na urovnanie krízových situácií a sporov, na boj s terorizmom a cezhraničnou zločinnosťou a vyzvali na podniknutie krokov, ktoré zabránia šíreniu zbraní hromadného ničenia.

Putin: Ázijsko-tichomorský región potrebuje bezpečnostnú architektúru


Ázijsko-tichomorský región potrebuje bezpečnostnú architektúru, ktorá zaručí rovnoprávny charakter interakcie a vylúči akékoľvek uzatvorené bloky. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin na medzinárodnej konferencii v Šanghaji.

"Budúci systém skutočnej a rovnocennej bezpečnosti v Ázii sa musí opierať o rovnováhu mechanizmov bilaterálnej a multilaterálnej diplomacie a musí vylúčiť akékoľvek uzatvorené a úzke systémy alebo bloky. Iba takýto prístup nám umožní vyhnúť sa vzniku nových politických a ideologických rozporov v regióne," citovala agentúra ITAR-TASS z Putinovho prejavu na Konferencii o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii (CICA).

Šéf Kremľa poznamenal, že v ázijskom regióne je mnoho konfliktných oblastí: "Pretrvávajú riziká šírenia zbraní hromadného ničenia, terorizmu, náboženského extrémizmu, cezhraničného organizovaného zločinu a pirátstva." Za vážny destabilizačný faktor Putin označil aj konflikty v Sýrii a v okolitom regióne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu