Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tvrdé kroky Kyjeva: Ukrajina vyhostila ruského armádneho atašé

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinská polícia zatkla ruského armádneho pridelenca v Kyjeve a následne mu prikázala opustiť krajinu. Dôvodom sú podozrenia zo špionáže v prospech Moskvy, informuje vo štvrtok tlačová agentúra Interfax.

"Atašé vojenského námorníctva z veľvyslanectva Ruskej Federácie na Ukrajine je vyhlásený za nežiaducu osobu," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Dôvodom sú diplomatove "činy, ktoré nie sú v súlade s jeho diplomatickým štatútom". Rusa zatkli ešte v stredu počas "vykonávania špionážnych aktivít". Identitu vyhosteného diplomata úrady v Kyjeve nezverejnili.

Ukrajinský premiér pohrozil vláde

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk varoval dnes svoju vládu, že nesplnenie požiadaviek ľudu bude mať za následok jej reorganizáciu, a to už v blízkej budúcnosti. 

"Krajina žiada činy a výsledky. Ak sú takéto činy a výsledky, znamená to, že vláda si plní svoju funkciu. Ak sa v blízkej budúcnosti nedostavia takéto činy a výsledky, bude to znamenať, že dôjde k personálnym zmenám," uviedol Jaceňuk podľa agentúry Reuters v súvislosti s neschopnosťou úradov obnoviť na východe Ukrajiny zákon a poriadok. Proruskí separatisti vo východných oblastiach Ukrajiny obsadili množstvo vládnych budov, pričom čelili len slabému odporu zo strany polície.

Jaceňuk ďalej oznámil, že vláda predložila  parlamentu návrh zákona o usporiadaní celonárodného hlasovania o jednote a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj decentralizácie. Malo by sa konať 25. mája súčasne s prezidentskými voľbami. Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyjadrilo obavy z militantnej rétoriky Kyjeva. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov totiž oznámil, že ozbrojené sily sú v plnej bojovej pohotovosti. Súvisí to podľa neho s hrozbou invázie zo strany Ruska.

"Žiadame, aby Kyjev okamžite prestal k bojachtivou rétorikou, ktorej cieľom je zastrašenie vlastného obyvateľstva," uviedlo rezort ruskej diplomacie. Vyzval ukrajinské úrady, aby sa vyhli použitiu sily a začali politický dialóg. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes z Čile odkázal, že Moskva nepodnikne okamžité odvetné opatrenia po tom, čo Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie. V budúcnosti však môže Moskva podľa neho svoj postoj prehodnotiť v závislosti od toho, či budú sankcie predĺžené alebo prehĺbené. "Nechystáme sa konať, robiť nerozumné veci. Chceme dať našim partnerom možnosť, aby sa upokojili," povedal Lavrov.

Favoritom blížiacich sa prezidentských volieb zostáva Petro Porošenko

Podnikateľ Petro Porošenko zostáva aj podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý v prvej polovici apríla na reprezentatívnej vzorke 1200 občanov Ukrajiny s výnimkou Krymu realizovala Baltic Surveys/The Gallup Organization v mene Medzinárodného republikánskeho inštitútu, favoritom prezidentských volieb naplánovaných v postsovietskej republike na 25. mája.

Porošenka, ktorému najvyššie šance dávali aj predchádzajúce prieskumy, by podľa najnovšieho volilo 29 percent respondentov. Druhá priečka v ňom patrí expremiérke Juliji Tymošenkovej s 13 percentami pred Serhijom Tihipkom so šiestimi percentami hlasov. Preferencie všetkých ostatných uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu na Ukrajine sú ešte nižšie. Iba 11 percent Ukrajincov verí, že voľby budú absolútne slobodné a korektné, kým opak si myslí 16 percent oslovených. Väčšina oslovených sa navyše domnieva, že Rusko sa pokúsi o narušenie alebo zdiskreditovanie hlasovania.

Názory na dočasného prezidenta krajiny Oleksandra Turčynova sú odlišné. Kým 46 percent respondentov je spokojných s tým, ako vykonáva funkciu, 43 percent je opačného názoru. Až polovica respondentov nie je spokojná s prácou zákonodarného zboru. Kritický je i názor verejnosti na novú vládu v súvislosti s úsilím o zachovanie územnej celistvosti krajiny. Kým 14 percent sa domnieva, že robí, čo je v jej silách, takmer štvrtina opýtaných hovorí o "totálnej nečinnosti". Nasadenie ruských ozbrojených síl na ochranu rusky hovoriacich občanov Ukrajiny odmieta väčšina Ukrajincov vo všetkých oblastiach krajiny, vrátane rusky hovoriacich občanov.

Rusko vyzýva na rozhovory medzi protivníkmi pod záštitou OBSE

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes na rokovania medzi Kyjevom a proruskými separatistami na juhovýchodnej Ukrajine, ktoré by sa podľa neho mali uskutočniť pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Rusko sa domnieva, že takýto dialóg medzi vládnymi orgánmi v Kyjeve a ich protivníkmi v iných častiach krajiny by sa mohol uskutočniť pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe," povedal Lavrov pre ruskú televíznu stanicu Rossija-24 počas svojej návštevy juhoamerického Peru.

Proruskí separatisti vo východných oblastiach Ukrajiny obsadili už množstvo vládnych budov, pričom čelili len slabému odporu zo strany polície. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyjadrilo obavy z militantnej rétoriky Kyjeva. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov totiž oznámil, že ozbrojené sily jeho štátu sú v plnej bojovej pohotovosti. Súvisí to podľa neho hrozbou invázie zo strany Ruska.

Lavrov v stredu z Čile takisto odkázal, že Moskva nepodnikne okamžité odvetné opatrenia po tom, čo Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie. V budúcnosti však môže Moskva podľa neho svoj postoj prehodnotiť v závislosti od toho, či budú sankcie predĺžené alebo prehĺbené. 

"Nechystáme sa konať, robiť nerozumné veci. Chceme dať našim partnerom možnosť, aby sa upokojili," povedal Lavrov na svojom juhoamerickom turné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu