Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Lavrov rokoval s Lajčákom, Rusko nemá námietky voči reverznému toku

Miroslav Lajčák a Igor Lavrov
Miroslav Lajčák a Igor Lavrov (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Sankčná politika EÚ nezodpovedá súčasnej realite, uviedol dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaniach so slovenským rezortným partnerom Miroslavom Lajčákom. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

Podľa televízie Russia Today ministri posúdili situáciu na Ukrajine a ďalšie aktuálne problémy medzinárodnej politiky i dvojstranných vzťahov. Diskutovali najmä o prehĺbení obchodných a ekonomických vzťahov vrátane rozšírenia investičnej a regionálnej spolupráce. Lavrov na úvod rokovaní so slovenským ministrom vyhlásil, že v súvislosti s krízou na Ukrajine treba prehodnotiť vzťahy Ruska s EÚ a NATO.

"Chceme v Rade Rusko-NATO posúdiť medzinárodné záležitosti, európsku situáciu - to, čo sa v kontexte krízy na Ukrajine deje medzi nami, medzi Ruskom a EÚ," uviedol Lavrov. Podľa jeho slov tieto vzťahy potrebujú "podstatné prehodnotenie". Spresnil, že Rusko sa snaží s EÚ a NATO urobiť príslušnú analýzu.

"Chceme lepšie pochopiť, kde sme sa ocitli. V čom sa naše názory zhodujú a v čom si odporujú, a čo treba urobiť pre to, aby sa naše vzťahy vrátili k pevnej báze tých dokumentov, ktoré sú základom činnosti Rady NATO-Rusko, medzi Ruskom a EÚ," vyhlásil Lavrov podľa Vesti.ru.

Dodal, že Rusko si cení pragmatickú pozíciu SR, ktorá "ide smerom zodpovedajúcim našim i vašim zámerom". Minister Lajčák podľa Vesti.ru poznamenal, že Ukrajina je susedom Ruska i Slovenska a je dôležité hľadať východiská z tamojšej krízy. Za dôležité označil poznať hodnotenie situácie zo strany Ruska.

Podľa agentúry RIA Novosti Lavrov vyhlásil, že Rusko si cení odhodlanie slovenských partnerov spolupracovať v rôznych oblastiach bez ohľadu na situáciu, aká v Európe vládne. Uviedol, že obe strany sa zhodli, že budú klásť dôraz na obchodno-ekonomickú spoluprácu.

Podľa agentúry ITAR-TASS sa Lavrov pred novinármi vyjadril aj k najnovšiemu dianiu na Ukrajine, keď napríklad spomenul, že Rusko žiada okamžité prepustenie ruských novinárov zadržiavaných od nedele večera ukrajinskými vládnymi silami pri Kramatorsku. Zdôraznil tiež, že Rusko je pobúrené vzťahom súčasného kyjevského vedenia k nedávnej tragédii v čiernomorskom prístavnom meste Odesa, ako aj pokusmi zavádzať o nej.

Požiar v Dome odborov v Odese, kde sa zhromaždili odporcovia súčasnej vlády v Kyjeve, si 2. mája vyžiadal 48 obetí na životoch a vyše 200 zranených. Medzičasom sa objavili správy, že obete sa neotrávili splodinami horenia, ale že v objekte bol rozptýlený otravný plyn.

Požiaru predchádzali pouličné potýčky medzi prívržencami a odporcami súčasnej vlády a podpálenie stanov proruských aktivistov na Kulikovom poli.

Rusko nemá námietky voči reverznému toku

Dohoda Slovenska s Kyjevom o umožnení reverzného toku plynu na Ukrajinu z Európy neporušuje dohody s Ruskom. Povedal to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Nesťažujeme sa na to," odpovedal Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii so svojím slovenským partnerom Miroslavom Lajčákom na otázku v súvislosti so snahou Slovenska prepravovať plyn na Ukrajinu.

Ukrajina sa snaží zvýšiť nákupy plynu v Európe a dopravovať ho cez slovenské územie po tom, ako Rusko takmer zdvojnásobilo cenu pre Kyjev. Moskva nedávno naznačila, že reverzný tok plynu by mohol byť porušením slovenských zmlúv s ruským štátom kontrolovaným plynárenským podnikom Gazprom.

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger v pondelok po rokovaní s ruským ministrom energetiky a vysokopostaveným predstaviteľom spoločnosti Gazprom povedal, že sa ujasnili ceny ruského plynu pre Ukrajinu za obdobie novembra až marca, ale stále sa pracuje na upresnení cien za apríl, máj a jún. Dodal, že balíček pomoci zo strany Medzinárodného menového fondu a Európskej únie by sa mohol použiť na platby za minulé a budúce dodávky plynu. Nasledujúce kolo rozhovorov medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou úniou bude 26. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu