Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Moskva je pripravená podieľať sa na pomoci pre Ukrajinu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rusko sa znepokojuje pre účty za plyn, ktoré Ukrajina nezaplatila. Moskva je však pripravená spolupracovať s medzinárodnými partnermi na finančnej pomoci pre Kyjev. Vo štvrtok to povedal ruský minister financií Anton Siluanov americkému ministrovi financií Jackovi Lewovi.

"Vyjadrili sme obavy v súvislosti s rastúcim dlhom Ukrajiny za dodávky ruského plynu, špeciálne v kontexte príprav na zimnú sezónu 2014-2015," povedal Siluanov. "Rusko je pripravené podieľať sa na podpore Ukrajiny s Medzinárodným menovým fondom a EÚ," doplnil. Taktiež zopakoval, že pripojenie Krymu k ruskému územiu bolo legálne. 

Ukrajinu postihli politické nepokoje a napätie vo vzťahoch so susedným Ruskom, ktoré v marci anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Ukrajina má napríklad problémy s cenami dodávok plynu. Ruská energetická spoločnosť Gazprom minulý týždeň informovala o zvýšení ceny plynu pre Ukrajinu, a to na 485 amerických dolárov (350 eur) za tisíc kubických metrov.

Zvýšenie nasledovalo len dva dni po tom, ako Gazprom oznámil, že od 1. apríla sa cena pre Ukrajinu zvyšuje o 44 percent na 385,5 dolára (278 eur) za tisíc kubických metrov pre nezaplatené účty za plyn. Pôvodná cena bola pritom 268,50 dolára (194 eur), čo je o 80 percent menej ako najnovšia ruská ponuka. Dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk postup Ruska označil za "ekonomickú agresiu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu