Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Rusi pošlú Ukrajincom peniaze, ak splnia tieto štyri podmienky

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: TASR)

MOSKVA – Ruský minister financií Anton Siluanov tlmočil štyri podmienky, ktoré musí Ukrajina splniť, aby získala od Ruska finančnú pomoc.

Ako spresnila agentúra RIA Novosti, ide o uznanie legitimity pripojenia Krymského polostrova k Ruskej federácii; prikročenie k ústavnej reforme, zorganizovanie volieb a nediskriminovanie ruských krajanov na Ukrajine. Siluanov spresnil, že v tomto zmysle informoval aj svojho nemeckého rezortného partnera Wolfganga Schäubleho, ako aj amerického ministra financií Jacka Lewa. 

Ústavná reforma, legitímne voľby prezidenta a vytvorenie vlády, s ktorou by bolo možné rokovať, legitimizácia situácie súvisiacej s Krymom a vyriešenie otázok spôsobujúcich napätie na východnej Ukrajine sú štyrmi podmienkami, po ktorých splnení je Rusko podľa Siluanova ochotné poskytnúť Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc - "v rozpočtových otázkach, ako aj v záležitostiach týkajúcich sa plynu".

S ministrami financií Nemecka a USA Siluanov vo Washingtone rokoval v prvom rade o pomoci pre Ukrajinu. Podľa ruského ministra sa na úrovni expertov rokuje o prvej tranži pomoci vo výške šesť miliárd dolárov, z ktorých polovicu by poskytol Medzinárodný menový fond a druhú polovicu vlády západných štátov. Siluanov dodal, že Rusko navrhuje západným partnerom, aby Ukrajine pomohli s plnením jej záväzkov, vrátane splácania dlhu za ruský plyn.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu