Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Putin vykázal minuloročný príjem: Oproti zvyšku kremeľskej špičky zarába málo

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Väčšina ruských štátnych činiteľov vlani zvýšila svoje príjmy, len šéf Kremľa Vladimir Putin schudobnel. Vyplýva to z priznania, ktoré v súlade s ruskými zákonmi štátni úradníci zverejnili na webových stránkach svojich úradov. Putin tento rok po prvýkrát vo svojom priznaní neuviedol manželku, s ktorou sa vlani po rokoch odlúčenia rozviedol.

Putin si vlani prišiel na 3,7 milióna rubľov (dva milióny korún), zatiaľ čo v roku 2012 jeho príjem dosahoval čiastky 5,8 milióna. Prezident má k dispozícii dva byty o výmere 77 a 154 štvorcových metrov, ďalej pozemok 1500 štvorcových metrov a dve garáže. 

V nich parkujú dva veterány značky Volga a terénny automobil Niva s prívesom. Nič iného prezident podľa majetkovej deklarácie nevlastní. K dispozícii má však mimoriadne bohaté kremeľské zázemie vrátane reprezentačných fondov, ktoré k výkonu hlavy štátu od cárskych čias tradične patria.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Pešková je dôvodom rozdielu medzi Putinovým príjmom v minulom a predminulom roku skutočnosť, že vo volebnom roku 2012 si prezident nevybral dovolenku a nechal si ju preplatiť. "Putin ale veľa neberie," pripustil Peskov. "Je pre to vo svojej krajine populárnejší, než ktorýkoľvek zo štátnikov dvadsiatich najvyspelejších krajín sveta," dodal. 

V porovnaní s podriadenými podľa majetkového priznania Putin bezmála trpí, pretože väčšina z nich si vlani polepšila. Vicepremiér Jurij Trutnev vlani zarobil 152 miliónov rubľov (84 miliónov korún), nový Putinov splnomocnenec na okupovanom Kryme Oleg Belavencev zarobil vlani 80 miliónov. Šéf Putinovej Bezpečnostné rady Nikolaj Patrušev zarobil 34 miliónov rubľov.

Priemerný zárobok kremeľských špičiek bol vlani podľa agentúry ITAR-TASS 12 miliónov, teda dvojnásobok Putinovho príjmu. 

Dobre sa vlani darilo kremeľským manželkám. Manželka prvého vicepremiéra Igora Šuvalova Olga vykázala zárobok 237 miliónov rubľov, navyše vlastní nehnuteľnosti v Rakúsku, Británii a Spojených arabských emirátoch. Jeleňa Nalimovová, manželka ministra stavebníctva Michaila menej, si vlani zarobila 88 miliónov, rovnako ako Zemfira Morozovová, manželka šéfa odboru vnútra prezidentskej kancelárie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu