Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy zbavilo Rusko hlasovacích práv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) sa dnes po vyhlásení, že ruská anexia Krymu bola "v jasnom rozpore so štatútom Rady Európy" a záväzkami Ruska, ktoré dalo po vstupe do tejto organizácie v roku 1996, rozhodlo pozastaviť hlasovacie práva ruskej delegácie ako aj jeho právo byť zastúpené vo vedúcich orgánoch PZ RE a právo zúčastňovať sa volebných pozorovateľských misií.

Toto rozhodnutie bude platné do konca tohto roku, presnejšie do začatia nového zasadacieho obdobia (26. januára 2015). Za toto uznesenie, po trojhodinovej diskusii 318-členného PZ RE, hlasovalo 145 poslancov, 21 bolo proti a 22 sa zdržali hlasovania.  

V uznesení, ktoré sa zrodilo na základe správy rakúskeho poslanca Stefana Schennacha, sa uvádza, že PZ RE v snahe zdôrazniť odsúdenie a nesúhlas s aktivitami Ruskej federácie voči Ukrajine, zhromaždenie sa rozhodlo pozastaviť nasledovné práva delegácii poslancov z Ruskej federácie: hlasovacie práva; právo byť zastúpený v predsedníctve zhromaždenia, prezidentského výboru a Stáleho výboru a právo zúčastniť sa volebných pozorovateľských misií.

Parlamentné zhromaždenie zároveň vyhlásilo, že "politický dialóg by mal zostať najviac privilegovaným spôsobom ako dosiahnuť kompromis" a nemal by nastať návrat do čias studenej vojny. V PZ RE nejde o bezprecedentný krok, lebo Ruská federácia už o hlasovacie právo raz prišla: v apríli 2000 vzhľadom na vojnu v Čečensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu