Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tymošenková potvrdila svoju kandidatúru: Chce sa stať ukrajinskou prezidentkou

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková (Zdroj: TASR)

KYJEV - Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková má v úmysle kandidovať v predčasných prezidentských voľbách, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 25. mája. Uviedla to dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve.

Dodala, že na zjazde strany Vlasť, ktorý sa uskutoční túto sobotu v Kyjeve, mieni delegátov požiadať, aby podporili jej nomináciu.

Tymošenkovú v roku 2011 súd odsúdil za sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí pri podpisovaní zmlúv o dodávkach zemného plynu z Ruska v roku 2009. Na slobodu sa dostala deň po tom, ako ukrajinský parlament 22. februára zrušil v trestnom zákonníku paragraf, na základe ktorého bola odsúdená. Začiatkom marca Tymošenková odcestovala do Berlína, kde sa podrobila liečbe problémov s chrbticou. Minulý týždeň sa do Kyjeva vrátila, pričom - zatiaľ neoficiálne - prejavila záujem opäť sa uchádzať o prezidentskú funkciu.

Tymošenková zastávala funkciu premiérky a v roku 2010 kandidovala vo voľbách prezidenta proti Viktorovi Janukovyčovi, ktorý ju v tesnom súboji porazil. 

Lehota na podanie kandidatúry v prezidentských voľbách vyprší v nedeľu 30. marca.

Dva mesiace pred prezidentskými voľbami na Ukrajine má najväčšie šance na úspech v nich proeurópsky orientovaný "nekorunovaný čokoládový kráľ" Petro Porošenko (48).

Z výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky vyplýva, že by ho volilo 24,9 percenta oslovených Ukrajincov. Tymošenková a líder strany UDAR Vitalij Kličko majú zhodne po deväť percent hlasov.

Porošenko, ktorého majetok má hodnotu asi miliardy eur, je vnímaný ako jeden z finančných podporovateľov revolúcie z roku 2004 i nedávnych protivládnych protestov. Súčasťou jeho impéria je okrem iného televízna stanica Kanal 5 a cukrovinkársky koncern Rošen (Roshen), ktorý má teraz problémy so svojimi prevádzkami v Rusku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu