Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruskí vojaci prenikli na leteckú základňu: Situácia sa vyostruje, ozýva sa streľba!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SEVASTOPOL - Obrnené transportéry ruskej armády prenikli na vojenskú leteckú základňu Beľbek pri Sevastopole na polostrove Krym, kde sa stále nachádzajú ukrajinskí vojaci odmietajúci sa vzdať po ultimáte, ktoré im dnes po obkľúčení letiska dali ruskí vojaci. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na informáciu od ukrajinských vojakov zo základne Beľbek.

Ruskí vojaci podľa Reuters pri svojom prieniku na základňu spustili varovnú streľbu zo samopalov do vzduchu. Podľa ukrajinského veliteľa základne pritom utrpel zranenia jeden ukrajinský vojak. Ako ďalej uviedol, ukrajinskí vojaci na základni sa zoradili bez zbrane do jedného radu a otočení chrbtom čakali na prichádzajúcich ruských vojakov.

Situácia na Kryme sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský veliteľ základne Beľbek Julij Mamčur uviedol, že ho ruskí vojaci idú odviesť na rokovanie na bližšie neurčené miesto. Na otázku reportéra agentúry Reuters, či verí v bezpečný návrat z rokovaní, odpovedal: "To sa uvidí. Nateraz všetky zbrane odkladáme do skladu," povedal ukrajinský veliteľ.

Rusko prevzalo vojenskú kontrolu nad Krymom: Vzdajte sa, alebo zaútočíme!

Rusko dnes deklarovalo úplnú vojenskú kontrolu Krymu. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, ako neoznačení vojaci, považovaní za príslušníkov ruskej armády, získali postupne kontrolu nad takmer všetkými strategickými objektmi na polostrove. Ako informovala agentúra Reuters, k vyhláseniu došlo po tom, ako ruskí vojaci obkľúčili vojenské letisko Beľbek pri Sevastopoli a tamojším ukrajinským vojakom dali ultimátum, aby sa vzdali.

"Ruskí vojaci sú na letisku a dali nám hodinu na to, aby sme sa vzdali, lebo zaútočia. Nejdeme nikam, tak uvidíme, čo to znamená, že zaútočia," uviedol pre Reuters zástupca veliteľa ukrajinskej základne Oleg Podovalov.

Situácia na Kryme sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská vlajka veje nad 147 vojenskými zariadeniami, ktoré mala predtým pod kontrolou ukrajinská armáda. Ruskej Čiernomorskej flotile sa doteraz podarilo zaistiť 57 zo 67 ukrajinských vojenských lodí v prístavoch na Kryme, píše sa v komuniké.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení podľa DPA uviedlo, že menej ako 2000 z 18.000 ukrajinských vojakov prítomných na Kryme vyjadrilo požiadavku opustiť polostrov a odísť na Ukrajinu. 

Situácia na Kryme sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Moskva pred podpísaním dohody z 18. marca o pripojení Krymskej republiky a mesta Sevastopol k Rusku opakovanie popierala, že neoznačení vojaci obliehajúci vojenské základne a objekty na Kryme sú vojaci ruskej armády.

Situácia na Kryme sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Švédsko je pripravené poskytnúť Ukrajine samostatnú bilaterálnu pôžičku 
 

Švédsko je pripravené poskytnúť Ukrajine samostatnú bilaterálnu pôžičku a vyzýva ďalšie krajiny k rovnakému kroku s cieľom prispieť k politickej stabilite v európskej krajine prostredníctvom zmiernenia jej súčasných hospodárskych problémov.

Štokholm je okrem dvojstrannej pomoci pripravený podporiť pôžičku z Medzinárodného menového fondu (MMF), napísali v dnešnom vydaní novín Dagens Nyheter v spoločnom článku premiér Fredrik Reinfeldt a minister zahraničných vecí Carl Bildt. V texte neuviedli podrobnosti o rozsahu bilaterálnej pôžičky.

"Politická stabilita na Ukrajine bude ohrozená, ak sa ďalej bude zhoršovať finančná situácia," konštatovali švédski predstavitelia podľa agentúry DPA.

Reinfeldt a Bild pripomenuli, že pôžičku bude musieť schváliť švédsky parlament, pričom upozornili, že Ukrajina potrebuje "niekoľko miliárd dolárov ešte do leta, aby zvládla platiť súčasné záväzky". Ako podotkli, MMF a EÚ práve posudzujú možnosti poskytnutia pôžičiek Ukrajine.

Švédsko podľa predsedu vlády a šéfa diplomacie je pripravené poskytnúť technickú a odbornú pomoc pri zavádzaní zmien v daňovej a energetickej oblasti.

Exministrovi energetiky zhabali zlato a milióny dolárov v hotovosti 
 

Bývalý ukrajinský minister energetiky Eduard Stavyckij nazhromaždil veľké množstvo hotovosti, zlata, šperkov a drahých hodiniek. Oznámili to dnes ukrajinskí vyšetrovatelia na tlačovej konferencii, na ktorej informovali o výsledkov série razií v domoch a kanceláriách exministra.

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že polícia zabavila 42 kilogramov zlata a 4,8 milióna dolárov v hotovosti.

Stavytskij, ktorý ako minister viedol rokovania s Ruskom o podmienkach dodávok ropy a plynu, utiekol z krajiny po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča a páde vlády Mykolu Azarova.

Ukrajinská polícia v piatok zadržala bývalého šéfa ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Jevhena Bakulina pre podozrenie z korupcie o sprenevery štyroch miliárd dolárov.   

Bakulina, blízkeho spolupracovníka bývalého podpredsedu vlády Jurija Bojka, vymenovala vláda do čela Naftogazu v roku 2010 za éry prezidenta Viktora Janukovyča.  

Ukrajinskí vyšetrovatelia uskutočnili v uplynulých týždňoch desiatky razií v domoch a úradoch bývalých najvyšších predstaviteľov Ukrajiny za Janukovyčovej éry, ktorých nové vedenie označuje ako členov "zločineckého gangu", pripomína agentúra DPA.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu