Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putinova popularita u ruských voličov neustále stúpa: Aj vďaka Ukrajine

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina stúpla za posledný týždeň zo 48 na 53 percent. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Fondu verejnej mienky (FOM), ktorého výsledky dnes v Moskve komentoval politológ Alexej Zudin.

Zudin podľa agentúry RIA Novosti predpokladá, že ak by sa brali do úvahy všetky faktory vrátane mobilizácie, ktorá býva pred reálnymi voľbami, Putin by pri takomto trende mohol získať až 70 percent hlasov, ak by sa voľby konali v dohľadnom čase.

Putinovu stúpajúcu popularitu Zudin vysvetľuje tým, že voliči jednoznačne pozitívne hodnotia jeho kroky smerom k ochrane Rusov a ruských záujmov v kontexte konfliktu na Ukrajine, ako aj Putinov postoj k zahraničnopolitickým hrozbám voči Rusku zo Západu, najmä však zo strany USA.

Vysoká podpora Putina podľa Zudina súvisí s tým, že ruskí voliči prezidenta nevnímajú už len ako politického vodcu, ktorého rozhodnutia a činy podporujú, ale aj ako súčasť "národného bohatstva" - významom pre Rusko porovnateľnú s jeho zásobami ropy, zemného plynu či bojaschopnosťou ruských ozbrojených síl.

Putinovu politiku na Ukrajine, teda de facto aj anexiu Krymu k Rusku, podporilo vo svoje výzve už vyše sto vplyvných kultúrnych dejateľov Ruska.

Jednou z mála umelkýň, ktorá ju odmietla podpísať, je Lija Achedžakovová, pôvodom z Ukrajiny. V rozhovore pre Rádio Sloboda vyhlásila, že Rusko sa vrátilo do najhorších čias dejín Sovietskeho zväzu, keď jeho "najlepší ľudia hnili v táboroch, keď zabíjali básnikov, spisovateľov, umelcov a režisérov i, jednoducho, čestných ľudí".

"Teraz treba znova mlčať, na scénach sa opäť objavili repliky kamuflujúce proopozičné názory, znova sú tu metafory a inotaje, nadšený potlesk aj demonštratívny odchod zbabelcov zo sály," uviedla populárna ruská herečka.

Obsadzovanie juhoukrajinského regiónu Krym ruskými ozbrojenými zložkami, ktoré sa začalo pred dvoma týždňami, prebieha bez krviprelievania. Ukrajinskí vojaci zostali uviaznutí na mnohých základniach, avšak o ozbrojený odpor sa zatiaľ nepokúsili a provokáciám rusky hovoriacich vojakov a tzv. miestnej domobrany odolávajú.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu