Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Po masovej bitke v Donecku Rusko zdôraznilo právo na ochranu krajanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ukrajinská vláda nekontroluje situáciu v krajine a v tejto situácii si Moskva vyhradzuje právo chrániť svojich krajanov na Ukrajine, uviedlo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí na margo násilností vo východoukrajinskom Donecku.

Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že opakovane upozorňoval ukrajinské vedenie na nevyhnutnosť odzbrojiť ozbrojencov, postarať sa o bezpečnosť obyvateľstva a o zaručenie ich zákonného práva na mítingy. Podľa názoru Moskvy v tom však kyjevská vláda zlyháva a nemá situáciu v krajine pod kontrolou.

K stretu medzi prívržencami dvoch táborov, ktorý sa začal ostrou slovnou výmenou a prerástol do bitky, došlo vo štvrtok na hlavnom námestí v centre Donecka, prevažne rusky hovoriaceho priemyselného mesta. 

Podľa oficiálnych informácií úradov Doneckej oblasti si potýčky vyžiadali jednu obeť, ktorá podľahla zraneniu nožom. Ďalších 28 ľudí so zraneniami vyhľadalo lekárske ošetrenie. Strana Sloboda a niektoré ukrajinské médiá však informovali o troch obetiach a vyše 50 zranených.

Podľa agentúry Ukrinform dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nariadil dôsledné prešetrenie incidentu v Donecku a potrestanie vinníkov. Z incidentu obvinil separatisticky naladených kozákov, ktorí bitku vyvolali. "Ani im, ani ich pánom v Kremli nezáleží na životoch ľudí, ktorých sa pustili chrániť. To by si mal každý Ukrajinec uvedomiť," vyhlásil Turčynov.  

Doneck je baštou zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a bol dejiskom veľkých proruských demonštrácií aj v uplynulých dňoch.

Bitka v Donecku: Polícia zadržala prvých štyroch podozrivých

Ukrajinská polícia zadržala štyroch organizátorov štvrtkovej bitky v meste Doneck ležiacom na východe Ukrajiny. Ukrajinské médiá informovali, že v bitke prišli o život traja ľudia, úrady Doneckej oblasti však dnes potvrdili jednu obeť - muža, ktorý podľahol zraneniam spôsobeným nožom. Agentúra Ukrinform dnes informovala, že lekárske ošetrenie v noci nadnes v súvislosti s bitkou vyhľadalo 28 ľudí.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov spresnil, že polícia zadržala prvé štyri osoby podozrivé z rozpútania hromadnej bitky medzi prívržencami ruského prezidenta Vladimira Putina a účastníkmi demonštrácie za zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

K stretu medzi prívržencami dvoch táborov, ktorý sa začal ostrou slovnou výmenou a prerástol do bitky, došlo na hlavnom námestí v centre Donecka, prevažne rusky hovoriaceho priemyselného mesta. Doneck je baštou zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a bol dejiskom veľkých proruských demonštrácií aj v uplynulých dňoch.

Časť poslancov mestského zastupiteľstva i Doneckej oblasti neuznáva novú ukrajinskú vládu. Jeden z proruských aktivistov, podnikateľ Pavel Gubarev, sa vyhlásil za gubernátora Doneckej oblasti. Úrady však naňho vydali zatykač a pred týždňom ho kyjevský súd odsúdil na dva mesiace väzenia za snahy o zmenu ústavného poriadku, ohrozovania nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny. 

Nová vláda v Kyjeve tvrdí, že protesty v mestách vo východnej a južnej časti Ukrajiny vyvoláva Moskva, aby získala zámienku pre možné nasadenie svojich jednotiek na ukrajinskom území.

Demonštranti v Donecku sa dostali do potýčok: Jeden mŕtvy!

Jedného človeka dnes zabili a niekoľkým ďalším ľuďom museli ošetriť v nemocnici zranenia, keď sa stovky demonštrantov dostali do vzájomných potýčok vo východoukrajinskom meste Doneck. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na miestny zdravotnícky úrad. Niekoľko stoviek ľudí, ktorí skandovali obdivné heslá na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina, sa dostalo do zrážok s podobne veľkým davom, ktorý však protestoval proti obsadeniu ukrajinského polostrova Krym ruskými vojakmi.

K bitkám došlo na hlavnom námestí v centre Donecka, prevažne rusky hovoriaceho priemyselného mesta.

Nie je ešte známa totožnosť zabitého človeka. Protestujúci prelomili policajný kordón, ktorý oddeľoval oba tábory. Ide o prvé hlásené úmrtie počas násilností na Ukrajine mimo metropoly Kyjev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu