Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico pôjde do Bruselu na mimoriadny summit o Ukrajine

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico odcestuje vo štvrtok na mimoriadny summit prezidentov a premiérov EÚ v Bruseli, na ktorom sa budú zaoberať krízou medzi Ukrajinou a Ruskom. Vláda dnes schválila účasť slovenskej delegácie vedenej predsedom vlády na mimoriadnom zasadnutí.

"Diskusia sa zameria na koordináciu postupu členských krajín a EÚ, reakciu EÚ na vzniknutú situáciu s cieľom predísť vojenskej eskalácii a začať okamžité politické rokovania s Ruskou federáciou," píše sa v schválenom vládnom materiáli.

EÚ už na situáciu na Ukrajine reagovala pondelkovým vyhlásením ministrov zahraničných vecí, v ktorom ostro odsudzujú "jasné narušenie ukrajinskej suverenity a teritoriálnej integrity agresívnym konaním ruských ozbrojených síl". Stalo sa tak po mimoriadnom zasadnutí šéfov diplomacií v Bruseli. Ministri zároveň Rusko vyzvali k okamžitému stiahnutiu vojakov do miest "ich stáleho nasadenia" a pohrozili cielenými sankciami proti Moskve.

Februárové zosadenie ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča vyvolalo na Kryme vzburu medzi obyvateľmi ruskej národnosti, ktorých záujmy začalo brániť ruské vojsko.

Nové ukrajinské vedenie a západní partneri hovoria o vojenskej intervencii Ruska, ktoré má na Kryme základne, čo však ruský prezident Vladimir Putin popiera, hoci ho predtým o takýto krok požiadali rovnako Janukovyč, ako aj šéf krymskej proruskej vlády Sergej Aksjonov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu