Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico odcestoval na mimoriadny summit o Ukrajine: Nie je mu jasné, o čom bude

Premiér odcestoval na mimoriadny summit o Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Premiér odcestoval na mimoriadny summit o Ukrajine (Zdroj: Facebook.com)

BRATISLAVA - Aktuálny vývoj na Ukrajine bude hlavnou témou dnešného mimoriadneho summitu šéfov vlád a štátov EÚ o Ukrajine. Postoj SR bude v Bruseli tlmočiť premiér Robert Fico. Zasadnutie zvolali najvyšší predstavitelia EÚ z dôvodu eskalácie napätia na Kryme a v ďalších oblastiach Ukrajiny spôsobených aktivizáciou vojenských síl v regióne. Na summit príde aj ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

"Ak mám byť úprimný, nie je celkom jasné, o čom bude rokovanie Európskej rady, pretože nie je navrhnutý žiaden text. Máme len informáciu, že bude hodinu a pol pracovné rokovanie za účasti Jaceňuka, a potom má byť do 15. hodiny pracovný obed. Sú už aj náznaky, že nemá byť prijatý žiaden dokument, teda skôr to vyzerá na otvorenú diskusiu o situácii na Ukrajine," povedal v stredu (5. 3.) Fico.

EÚ už vyzvala na hľadanie mierového riešenia a v tejto súvislosti podporila možnú misiu OBSE, ktorá by priamo v teréne preverila reálny stav. Diskusia lídrov sa tak má zamerať na koordináciu postupu členských krajín, reakciu EÚ na vzniknutú situáciu s cieľom predísť vojenskej eskalácii a začať okamžité politické rokovania s Ruskou federáciou.

Na summite by sa mohlo hovoriť aj o podobe možných sankcií voči Rusku v prípade, že Moskva neurobí krok späť vo svojich aktivitách týkajúcich sa Ukrajiny. Po pondelkovom (3. 3.) rokovaní Rady EÚ slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák povedal, že krajiny EÚ nie sú v otázke sankcií voči Rusku jednotné. Ministri zahraničných vecí pohrozili zastavením rokovaní o vízach a obmedzením spolupráce s Ruskom, ak Moskva nezmení svoju politiku voči Ukrajine. V ich spoločnom vyhlásení sa spomína aj možnosť uvalenia sankcií na Rusko. Európska únia tiež Rusko vyzvala, aby stiahlo svoje jednotky z Krymu a začalo rokovať s ukrajinskou vládou.

Lajčák v tejto súvislosti uviedol, že na sankcie nie je v EÚ jednotný názor, všeobecne však prevažuje tendencia, ktorú podporuje aj Slovensko, že únia musí voči Rusku vyvodiť dôsledky. "Rusko sa dopustilo agresie voči Ukrajine, jasne porušilo jej suverenitu a územnú celistvosť, porušuje medzinárodné právo a porušuje aj svoje vlastné záväzky z bilaterálnych dohôd a osobitne memorandum z Budapešti z roku 1994," upozornil Lajčák.

EÚ podľa neho žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojská z Krymu a začalo komunikovať s ukrajinskou stranou v zmysle podpísaných dohôd. To sú podľa neho zásadné závery Rady ministrov. V súvislosti so sankciami Lajčák povedal, že sa veľmi vážne uvažuje o zrušení príprav na summit G8 v Soči.

Na otázku, či dnešný narýchlo zvolaný summit EÚ zmení názory členských krajín únie, Lajčák odpovedal, že nikto z diplomatov si nevie predstaviť, v čom šéfovia vlád a štátov povedia niečo odlišné od toho, čo k tejto situácii už predniesli ich ministri zahraničných vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu