Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kým pôjdete voliť, pozrite sa, aké chyby a trapasy urobili kandidáti na prezidenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Niektorí kandidáti na nového slovenskom prezidenta nepoznajú históriu alebo svojich súperov v priamej voľbe hlavy štátu a v kampani robia chyby. Ukázal to test, ktorému médiá podrobili záujemcov o prezidentský úrad.

Známy kardiochirurg Viliam Fischer si napríklad nedokázal spomenúť na autora slovenskej hymny alebo na dátum významného sviatku slávenia príchodu slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, ktorého 1150. výročie si krajina pripomenula začiatkom júla. Misionári okrem iného upravili pre slovanskú reč písmo a včlenili evanjelium do miestnej kultúry. 

Opozičná poslankyňa Helena Mezenská, ktorá je jedinou ženou medzi 15 prezidentskými kandidátmi, si zase okrem iného poplietla májový sviatok víťazstva nad fašizmom s augustovým výročím Slovenského národného povstania, čo bolo ozbrojené protifašistické vystúpenie za vojny. 

Kandidáti pohoreli aj na otázke, či dokážu vymenovať všetkých svojich súperov v prezidentskej voľbe. "Zvlášť u občianskych kandidátov som niektoré mená počul prvýkrát. Nepochybne by som to nedokázal, ale významných (kandidátov) samozrejme poznám," povedal podnikateľ Andrej Kiska, ktorý je jedným z favoritov na postup do rozhodujúceho druhého kola volieb.

"Predpokladám, že po istej snahe by som 11-12 daldohromady, možno trinásteho, ale na štrnásteho by som zabudol," dodal ďalší z kandidátov, opozičný poslanec Peter Osuský. 

Pochybeniu sa nevyhol ani premiér a favorit na víťazstvo v prezidentských voľbách Robert Fico, ktorý v jednej z videonahrávok označil expremiéra Vladimíra Mečiara prezidentom. Po tom, čo na chybu upozornili médiá, Ficov tím podľa známeho slovenskéh portálu nahrávku upravil. Mezenská na oficiálnej fotografii zasa držala mobilný telefón opačne. "Neurobila sme to zámerne. Bola to náhoda," priznala poslankyňa a fotku nechala vymeniť. 

Politické prešľapy sa nevyhýbajú ani úradujúcemu slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. V minulosti napríklad o pápežovi Benediktovi XVI hovoril ako o Dominikovi. Gašparovič je v úrade druhé funkčné obdobie, ďalší mandát mu ústava nepovoľuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu