Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kandidát na prezidenta Gyula Bárdos bol online: Slovenské ľudovky patria ku klenotom kultúry!

Gyula Bárdos Zobraziť galériu (2)
Gyula Bárdos (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Gyula Bárdos je exposlancom a kandidátom Strany maďarskej komunity. Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave vyštudoval odbor slovenčina a maďarčina a pracoval ako redaktor v rôznych maďarských periodikách. Chce byť kandidátom všetkých menšín a všetkých demokraticky zmýšľajúcich a otvorených ľudí. Politicky pôsobí v Republikovom predsedníctve SMK. Je prvým občanom maďarskej národnosti, ktorý kandiduje na tento post. Bárdos je ženatý a má dve dcéry. Pýtať sa ho môžete od 10. hodiny!

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

30.01.2014 11:51 - otázka od Matúška
Dobrý deň pán Bárdos! Hambím sa,že v "demokracii na SR" niektorí ľudia si myslia, že "neslovák" nemôže byť prezidentom. Vo svete je na to veľa príkladov. USA - Obama. Je Černoch. A? A USA je jeden z najúspešnejších štátov. Slovensko by bol úspešný práve vtedy, ak by sa prezidentom bol "neslovák", lebo by zjednotil spoluobčanov každej národnosti. Ja Vám držím palce, a dúfam, že Slováci budú mať rozum, aby už konečne nezvolili farizejov, klamárov, vyhorených politikov pre ktorých je dôležité vykorisťovanie vlastných spoluobčanov. Otázka: keď je tu 500 000 občanov maď. národnosti, prečo ste nemali doteraz vlastného kandidáta? Fandím Vám!
Ďakujem Vám pekne za Váš názor. Som presvedčený o tom, že národnosť by nemala byť hendikepom pre žiadneho nominanta na post hlavy štátu. Ako predstaviteľ menšiny som samozrejme tolerantný voči iným názorom a určite by som túto svoju výhodu vedel využiť aj ako prezident Slovenskej republiky. Slovensko potrebuje nadstraníckeho prezidenta, ktorý má chrbticu a má svoj vlastný názor a chce slúžiť všetkým a nie iba vyvoleným. Netreba rozširovať právomoci prezidenta, ale treba využívať možnosti a nie zneužívať ako sme toho boli svedkami viackrát. Ďakujem vám za všetky otázky aj za vyslovený názor. Ďakujem aj za dnešný online rozhovor, ktorý poukázal na potrebu hovoriť o závažných otázkach a začať konečne dialóg v prospech všetkých občanov. Pekný deň vám prajem a dúfam, že sa zúčastníte volieb hlavy štátu 15. marca.
30.01.2014 11:43 - otázka od Boldoghy Olivér
Dobrý deň pán kandidát! Ako prezident Slovenskej republiky by ste sa podieľali (vypracovanie a podanie návrhu, aktívna podpora, spoločenský dialóg, atď) na zavedení niektorej z foriem autonómie (územná, regionálna, hospodárska, školská, kultúrna) pre polmiliónovú maďarskú komunitu v SR?
Žiadna legitímne vyslovená požiadavka nemôže byť tabu. Riešenie je možné iba začatím dialógu. Samosprávny princíp uplatňovaný vo viacerých štátoch jednoznačne dokazuje, že je v prospech všetkých, to znamená aj menšiny aj väčšiny. Netreba sa báť vysloviť svoj názor, lebo posledné sčítanie obyvateľov jasne dokazuje, že by bolo načase sa zaoberať efektívnejšie s otázkou predstaviteľov národnostných menšín.
30.01.2014 11:39 - otázka od Imre Kassai
Dobrá deň ! Prečo ste odišla od strany béla Bugár ? Béla začal kradnut ????
Ja som neodišiel zo žiadnej strany. Pred rokom 1989 som nebol v žiadnej strane a až po roku 1993 som vstúpil do MKDH, ktoré zmenilo názov na SMK.
30.01.2014 11:38 - otázka od žozé
Ďula, čím chcete osloviť terchovského voliča..?
Že som slobodný občan s čistým morálnym kreditom, ktorý chce slúžiť všetkým občanom bez rozdielu, teda aj Terchovčanom. Vaše ľudovky patria ku klenotom slovenskej kultúry.
30.01.2014 11:35 - otázka od Gergely Lászlo
Dobrý den pán Bárdos.Ked sa dostanete do druhého kola verite že vyhrajete nad Ficom?
15. marca bude prvé kolo volieb a tam chcem byť úspešný a mať čo najviac hlasov. Občania rozhodnú, a ja samozrejme budem rešpektovať ich voľbu.
30.01.2014 11:33 - otázka od miro
Dobrý deň,chcel by som sa Vás opýtať,či mate aj Maďarské
Som občanom Slovenskej republiky podľa platnej Ústavy a platných zákonov.
30.01.2014 11:32 - otázka od winston7
Beatles alebo Rolling Stones?
Aj aj. Sú to vynikajúce kapely, ktoré patria do Top(ky).
30.01.2014 11:32 - otázka od winston7
Myslíte si, že fico bude prezidentom?
Je vysokým favoritom volieb. O tom, či sa stane hlavou štátu, rozhodnú občania 15. marca, resp. 29. marca. Druhé kolo je ešte stále otvorené.
30.01.2014 11:31 - otázka od Lolo
Date mi robotu ked vyhrate ?
Kľudne sa môžete ohlásiť u mňa po úspešných voľbách hlavy štátu... Keď môžem pomôcť, urobím to aj vtedy, keď "nevyhrám".
30.01.2014 11:29 - otázka od Kamil
Dobry den, aky mate nazor na krok p. Osuskeho (zrusenie kandidatury na zaklade preferencii?) Madarsku mensinu na slovensku tvori cca pol miliona ludi, spolu s ostatnymi mensinami nie viac ako 700000 ludi. Slovakov je cca 4.7 miliona, cize vsetky mensiny na slovensku tvoria necelych 13% obyvatelstva. Myslite si, ze mate sancu uspiet na zaklade tychto cisiel a aj na zaklade toho, ze Madara za prezidenta Slovaci nechcu? Nemyslite, ze by bolo rozumnejsie inspirovat sa p. Osuskym ohladom odstupenia a investovat peniaze z vopred prehratych volieb lepsie, napr. do detskych domovov? Dakujem
Ná pána Petra Osuského mám veľmi dobrý názor, boli sme kolegami v Národnej rade a je to čestný a inteligentný človek. Som presvedčený o tom, že moja nominácia na kandidáta hlavy štátu prispeje k tomu, že aj predstavitelia národnostných menšín prídu k volebným urnám vo väčšom počte ako keby tam nemali svojho zástupcu z vlastných radov. Áno, prízvukujem to, že chcem reprezentovať všetkých občanov.
30.01.2014 11:27 - otázka od 71380
Dobrý deň, zaujímal by ma dátum, kedy sa zjavíte medzi Sulíkom a Lipšicom tak ako fčera Osuský?))
Keď máte na mysli to, že sa vzdám kandidatúry pred prvým kolom, tak to sa nestane. To čo bude v druhom kole, o tom rozhodnú tí najkompetentnejší, teda voliči.
30.01.2014 11:26 - otázka od Martin Novák
Dobrý den,nemyslíte si že je zbytočné mat tolko kandidátov za prezidenta?Nie som priaznivca Fica no bohužial to vyhrá.Mali ste dat,ako opozícia jedného silného kandidáta bolo by to lepšie.Nič proti ,Vám,ale u Vás je to státa času.Budete mat málo hlasou.
Súhlasím s Vami, ale situácia sa vyvíjala iným smerom a moja kandidatúra vznikla až potom, keď bolo viac ako 10 kandidátov na post hlavy štátu.
30.01.2014 11:25 - otázka od JaroslavDzunko
Ako učiteľ ste študovali aj Slovenčinu, máte v sebe pocit, že ste pomaďarčený Slovák? PS: Urobil som v tejto otázke nejakú gramatickú chybu?
Áno, urobili ste chybu, ale nie som tu na to, aby som ako učiteľ naprával Vaše gramatické pochybenie. Vrátim sa radšej k Vašej otázke, nemám taký pocit, že som pomaďarčený Slovák. Som občan Slovenskej republiky maďarskej národnosti.
30.01.2014 11:24 - otázka od Jozef
Váš predchodca Csáky raz povedal, že vypadnutím SMK z NR SR by Slovensko prišlo o "najproeurópskejšiu stranu". Stalo sa a život ide ďalej. O čo sme teda prišli ?
Pravdou je, že SMK vždy bola stranou s jasnou zahraničnopolitickou orientáciou a aj s našou podporou sme sa etablovali v rámci EÚ. V Národnej rade aj ako súčasť koalície alebo ako časť opozície sme mali jednoznačný názor na našu integráciu, aj na zavedenie eura. Dokonca ako opoziční poslanci sme podporili prijatie Lisabonskej zmluvy, lebo to bolo v prospech Slovenskej republiky. Tým pádom môj kolega hovoril pravdu.
30.01.2014 11:19 - otázka od Ján
Aj keď vidím malú šancu na Váš úspech, každopádne držím palce nech to vyjde! Chcel by som sa spytať na Váš kampaň, lebo veľa billboardov o Vás nevidím...
Ďakujem pekne. Doteraz ste nemohli žiaden môj bilbord, lebo iba od februára budem mať niekoľko bilbordov nakoľko moja kampaň je založená na minimálnej finančnej čiastke, ktorá je potrebná k tomu, aby som sa mohol predstaviť ako kandidát na funkciu hlavy štátu.
30.01.2014 11:17 - otázka od Jozef Szivák
Dobrý den p.Bárdos, aký mate pohlad na makroekonomiku SR,je štátné vlastníctvo monopolných firiem výsadou bohatých štátov na rozdiel od SR ? Nedávno publikoval makroekonom Ing.Vitkovič svoj článok,ktorý mal obrovský ohlas medzi verejnosťou,čítal ste ho ? Aký je Váš názor na fin.skupiny ako J&T a Penta ?
Obrovským problémom našej spoločnosti je vplyv finančných skupín, resp. oligarchov na chod štátu a ekonomiky. Práve preto kandidujem aj kvôli tomu, že nemám žiadne napojenie na finančné skupiny a tým pádom by som nebol predĺženou rukou žiadnej z nich. Prezident so svojou autoritou by sa mal vyjadrovať aj k tejto téme a povedať svoj jasný názor. Súčasný stav nie je dobrý, ale k zmene môže dojsť iba tlakom od občanov vyjadreným vo voľbách.
30.01.2014 11:14 - otázka od favma
Pán Bárdoš, vy máte veľmi krátku pamäť, keď máte toľko drzosti kandidovať za hlavu štátu, ktorý vás živí a ktorému ste vy a národnostná politika vaších súkmeňovcov tak veľmi ublížili !!! Čo vy na to ??? Predpokladám, že táto otázka bude nezodpovedaná, ako doteraz všetky nepopulárne !!!
Prečo by nemala byť zodpovedaná? Snažím sa odpovedať na všetky otázky, teda aj na Vašu. Som občanom SR, ktorý riadne platí dane a po štúdiách všade, kde som mohol pôsobiť som sa snažil svoju prácu vykonávať svedomito. Nemám informácie ani odozvy o tom, že by som niekde škodil záujmom Slovenskej republiky. Aj v budúcnosti chcem prispieť k tomu, aby Slovenská republika prosperovala a aby sa tu cítili občania dobre.
30.01.2014 11:11 - otázka od hana
chcem sa spýtať, prečo sa nariadilo že zamestnavaju fabriky ludí len do 29 rokov kvoli odpisom. neni to diskriminácia kto to zaviedol - bohovská demokracia ficoida
Žiaľ, mám veľmi veľa reakcií tohto typu, čo znamená, že súčasný stav treba čím skôr zmeniť. Žiadna diskriminácia nie je mysliteľná v demokratickom štáte. Máme tu obrovské rezervy a veľa práce nás čaká, aby sme zmenili súčasný stav.
30.01.2014 11:10 - otázka od frcofrcko
prečo nenaučite svojich sukmenovcov ovladat štatny jazyk?chodim po južnom slovensku a mam problem sa dohovorit,žijete na slovensku alebo v madarsku?
Ja poznám veľa takých "vplyvných" ľudí aj na najvyšších ústavných funkciách, ktorí neovládajú spisovný slovenský jazyk. Je nás tu viac bez rozdielu národnosti, ktorí by sme sa mali zdokonaliť v spisovnej slovenčine, bolo by to na prospech nás všetkých.
30.01.2014 11:08 - otázka od Miroslav
Vaz:P,exposlanec ste kandidat na Prezdenta ok skolu mate Filozficku ok na SVK,meno priezvisko mate madarske,a ste pracoval ako redaktor v rôznych maďarských periodikách, tz po ukonceni skoli ste ne pracovali na Slovensku,k tomu mate Madarske obcanstvo,a hovorite Chce byť kandidátom všetkých menšín a všetkých demokraticky zmýšľajúcich a otvorených ľudí,ja si myslim ze ste sa sekli ktorim smerom mate ist,Prezident SVK posobi na Slovensku,a v Madarsku maju Prezidenta.
Po ukončení svojich štúdií som pracoval výlučne na Slovensku, ale je pravdou, že ako novinár som pôsobil v periodikách vychádzajúcich na Slovensku v maďarskom jazyku. Od svojho narodenia žijem na Slovensku a ani neplánujem sa odsťahovať žiadnym smerom z môjho regiónu.
30.01.2014 11:06 - otázka od ivo
chcem sa spýtať či by ste ako prezident bol zato až dochodcov povyhadzuju zo zamestnania nakoľko dnešní mladí vyštudovaní ľudia nemaju prácu alebo pracuju pri strojoch. ak starí chcu pracovať nech idu na manuálne prace. nie že krásne zarábaju a ešte maju pekné dôchodky. tiež som dôchodca.
Vek nemôže byť absolútnym kritériom pre vykonávanie rôznych profesií. Som za to, aby mladí dostali možnosť, ale nie takým spôsobom, že všetkých skôr narodených dáme na ulicu.
30.01.2014 11:05 - otázka od Jurík
A nechcete vládnuť radšej v Rakúsko-Uhorsku?
Taký štátny útvar neexistuje, ale ani nemám takéto a podobné predstavy.
30.01.2014 11:04 - otázka od Robert
Váš názor na TRIANON a Benešové DEKRETY .
Trianon je pre Slovensko a Slovákov pozitívom a pre Maďarov a Maďarsko traumou. A čo sa týka témy kolektívnej viny, som presvedčený, že žiaden demokrat nemôže súhlasiť s tým, aby jednotlivec bol kolektívne znevýhodnený, resp. kolektívne odsúdený.
30.01.2014 11:02 - otázka od Juro
Už by aj stačilo chamtivých maďarov nemyslíte?
Nepatrím k chamtivým ľuďom a som presvedčený, že táto negatívna vlastnosť nevyplýva z toho, že je niekto predstaviteľom niektorej menšiny.
30.01.2014 11:01 - otázka od Jurko
Nechcete sa vrátiť tam odkial ste prišli? Do Maďarska?
Ja som sa tu narodil. Dokonca tu žili aj moji rodičia aj starí rodičia a dúfam, že nie iba moje deti, ale aj moje vnúčatá budú žiť vo svojej domovine, to znamená, na Slovensku.
30.01.2014 11:00 - otázka od palcsaky
ako môžeš o sebe tvrdiť,že si maďarskej národnosti, keď si sa narodil na Slovensku...?
V čom vidíte problém? Áno, som občanom Slovenskej republiky, ktorý sa narodil v Bratislave, ale mám maďarskú národnosť. Nemusím to o sebe tvrdiť, lebo taká je realita a nie som sám, ktorý má inú národnosť ako predstavitelia väčšiny. Som rád, že Slovensko je multikultúrny štát a aj my občania rôznych národností môžeme prispieť k tomu, aby sa tu udiali pozitívne zmeny.
30.01.2014 10:57 - otázka od Stanislav
Pan Bárdos : nemám nič proti maďarskej komunity práve naopak , mam veľa priateľov ktorí sú maďarskej národnosti a rozumieme si , predsa len si myslím , či to nebude pre Vás hendikep pri účasti vo voľbách na post prezidenta : keď že predpokladám , že sa hlásite k maďarskej komunite . Na Slovensku predsa len prevláda názor " že Maďara za prezidenta nemôžeme mať " Želám vám veľa zdravia a pevne nervy pri prvom kole volieb a čo najviac voličov .
Ďakujem pekne. Áno, som maďarskej národnosti, ale občan slovenskej republiky. Už aj moje meno prezrádza, akej som národnosti, ale zdieľam názor, že človek buď je čestný a statočný, alebo patrí do druhej kategórie ľudí a to nezávisí od toho, k akej komunite patrí, či je straníkom alebo nestraníkom. Uvedomujem si možný hendikep, ale nastal čas, aby aj mojou nomináciou sme dokázali, že nechceme byť druhoradými občanmi Slovenska, ani my, ktorí patríme k predstaviteľom národnostných menšín. Aj my chceme dobre pre všetkých občanov Slovenskej republiky. Netreba sa nás báť.
30.01.2014 10:53 - otázka od lucius
Pan Bardos boli ste v politike dlho čo ste zmenili ? nič 24rokov sa tu kradne myslite si že ludia veria politikov
Áno, máte pravdu v tom, že sa veľa neurobilo počas tých 24 rokov, ale s čistým svedomím Vám môžem vyhlásiť, že nikdy som nič neukradol a ako poslanec Národnej rady som nikdy nepodnikal a v každej funkcii, ktorú som zastával, som sa snažil vykonávať svoju prácu svedomito. Žiaľ, názor občanov na politikov a politiku je taký, ako ste to naznačilo vo Vašej otázke a za to sme všetci vinní, vrátane mňa. Aj mňa to mrzí, ale bol by som rád, keby ste všetkých politikov nehádzali do jedného vreca, lebo aj medzi nimi sú, ale nie je ich veľa, čestní ľudia. Tých treba odstrániť z politiky, pretože robia hanbu občanom a rozkrádajú náš spoločný majetok. Táto zmena je možná iba s masívnou podporou občanov vyjadrenou vo voľbách.
30.01.2014 10:50 - otázka od zila
jónapot gyula, a čo tak zrazu na prezidenta.:-)čo, uhorsko volá?
Aj Vám prajem dobrý deň. Ja som sa narodil v Československu, som občanom SR a chcem tu žiť aj so svojimi deťmi aj naďalej. Kandidujem za prezidenta slovenskej republiky a preto Vašej otázke celkom nerozumiem alebo nechcem rozumieť?
30.01.2014 10:49 - otázka od Michal
Dobrý deň, neviem prečo kandidujete?Ved dobre viete,že nemáte žiadnu šancu,svojou kandidatúrou nahrávate kandidátovi Smeru,myslím si,že dnešné pravicové strany mali ľudom ponúknuť,maximálne 2 kandidátov,hlavnú zásluhu na výhre kandidáta Smeru,budete mať Vy politici,tak potom po voľbách nekritizujte ľudí a neplačte,že Smer má všetko vo svojich rukách-jedine Vy pravicoví,alebo vlastne teraz opoziční politici-ste zodpovedný za to,že nám tu vládne jedna strana,nie ľudia...aleluja
Pred 5 rokmi bol silný kandidát stredopravých síl v osobe pani Ivety Radičovej, ktorá dostala maximálnu podporu členov a sympatizantov SMK aj maďarskej komunity aj občanov, ktorí bývajú na južnom Slovensku. Žiaľ nedostala takú podporu, čo by stačilo na víťazstvo. V tomto roku pred mojou ohlásenou kandidatúrou už bolo 10 nominantov stredopravých síl. Takže moja kandidatúra v žiadnom prípade nerozdeľuje stredopravých kandidátov, lebo ich je aj bezo mňa neúrekom. Až potom som ohlásil svoju kandidatúru, keď som zistil, že mám dostatočnú podporu občanov, aby som mohol ísť do týchto volieb.
30.01.2014 10:45 - otázka od ja
Ako sa môže stať maďar slovenským prezidentom? :D
Každý občan SR sa môže stať prezidentom, keď spĺňa predpoklady kandidatúry a dostane podporu občanov slovenskej republiky. A ja sa uchádzam o podporu všetkých občanov bez rozdielu národnosti, vierovyznania a politickej príslušnosti. A keď dostanem podporu, prečo by som sa nemohol stať prezidentom?
30.01.2014 10:42 - otázka od Béla
Už si dosť starý ale rozum si stále nedostal,ty prezident ta ja prví obyvateľ marsu fakt prebuď sa a pouvažuj sám nad sebou.
Ďakujem za Váš názor, hoci s ním nesúhlasím. Ako občan SR mám také isté právo ako všetci ostatní, ktorí spĺňajú ústavou stanovené podmienky. Áno, už nie som najmladší, ale nepatrím ani do kategórie starých kandidátov, takže tu nevidím problém, aby som nemohol kandidovať.
30.01.2014 10:40 - otázka od michal
Jo napot pan Bardos. chcem sa spytat, ze ak neuspejete v prvom kole, budete odporucat vy osobne alebo SMK volit niekoho alebo to nechate na volicov. Dakujem.
Dobrý deň prajem. V prvom rade sa chcem ospravedlniť za meškanie, ale keď napadne troška snehu v Bratislave je veľký problém a ja nie som Bratislavčan. Kým som sa dostal sem, trvalo mi to dlhšie ako som predpokladal. Ešte raz, prepáčte. Počkajme si na výsledky v prvom kole, samozrejme, chcem mať čo najviac hlasov, ale som si vedomý, že nepatrím k favoritom. Ale ani na olympíjske hry nejdú len víťazi. Čo by to bolo za súťaž, keby tam neboli viacerí. Po prvom kole, keď budú známi postupujúci sa rozhodnem, že akým spôsobom dopomôžem k tomu, aby na Slovensku nevykonal všetky ústavné funkcie člen štátostrany.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu