Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Majetkové priznania prezidentských kandidátov: Zverejnili ich len títo traja, čo zvyšok?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Transparentné podrobné majetkové priznania nad rámec zákona zverejnili pred prezidentskými voľbami iba traja uchádzači o post hlavy štátu – Andrej Kiska, Pavol Hrušovský a Milan Kňažko.

Voliči si ich majetkové profily môžu pozrieť na webovej stránke www.politikaopen.sk.

Ostatní prezidentskí kandidáti podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play dali voličom buď veľmi obmedzené alebo žiadne informácie o tom, akým majetkom a príjmom disponujú. „Len ak vyžadujeme od politika maximálnu transparentnosť, môžeme určiť, že nás neklame. Ale ak sa politikov ani nepýtame, odkiaľ zobrali peniaze a komu budú splácať svoje dlhy, potom ani nemôžeme politikov kontrolovať,“ povedala Zuzana Wienk. Na prezidentských kandidátov máme podľa jej slov šokujúco nízke nároky, zákon od uchádzačov nevyžaduje pred voľbami žiadnu otvorenosť voči voličom. Prvé informácie o financovaní kampane alebo zverejnenie majetkových pomerom zákon vyžaduje až po prezidentských voľbách, pred samotnými voľbami tieto informácie zostávajú len na dobrej vôli kandidátov. 

„Ide o nebezpečný trend, môže sa stať, že zvolíme mačku vo vreci alebo trójskeho koňa. Potom sa v pozadí politika objavujú finanční žraloci alebo albánski mafiáni a nevieme, komu sú zaviazaní,“ komentovala Wienk neochotu kandidátov zverejňovať transparentne a podrobne svoj majetok. 

Obmedzené informácie o majetku poskytujú prostredníctvom oficiálnej stránky Národnej rady SR Robert Fico, Helena Mezenská a Radoslav Procházka. Procházka účasť v politikaopen prisľúbil a vyplnil takmer celý profil. Aliancia Fair-play ho však nemohla zverejniť pre chýbajúce údaje o hodnote nehnuteľného majetku. 

Žiadne informácie o majetkových pomeroch podľa aliancie neposkytujú Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Viliam Fischer, Ján Jurišta, Stanislav Martinčko, Milan Melník a Jozef Šimko. 

Aliancia Fair-play zároveň odštartovala kampaň, v ktorej chce upozorňovať na dôležitosť otvorenosti politikov a ich majetkových pomerov. Jeden z vizuálov má slogan Mačku vo vreci by ste si nekúpili, tak prečo ju posielať do paláca, druhý Viete naozaj, koho volíte?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu