Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ONLINE BBC o prezidentských voľbách: Snaha Smeru o nadvládu, nasucho neobišiel ani milionár Kiska!

Andrej Kiska a Robert Fico v rannej diskusii Zobraziť galériu (24)
Andrej Kiska a Robert Fico v rannej diskusii (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Víťazom prvého kola volieb sa stal súčasný premiér Robert Fico, ale nového prezidenta spoznáme až po tom druhom, v ktorom sa stretne s občianskym kandidátom Andrejom Kiskom. Podľa oficiálnych výsledkov získal Fico 28,01 percenta hlasov. Andreja Kisku volilo 24,01 percenta hlasujúcich.

GRAFICKY spracované výsledky volieb nájdete na tomto linku!

Povedzte to na rovinu! #prezident2014

22:35 O víťazstve Roberta Fica informovala aj televízia Aljazeera

„Víťazstvo populárneho Fica, 49-ročného bývalého komunistu, by znamenalo, že prezidentský úrad, parlament aj vládu bude kontrolovať jediná strana. Bolo by to po prvý raz od roku 1993,“ napísala podľa HN televízia.

21:15 V stávkovej kancelárii DOXXbet čaká väčšina stávok na konečný výsledok, teda druhé kolo, keďže obsahujú tipy na Kisku a Fica. Najvyššiu výhru tu vyplatili 376,46 eura za tip, že Kňažko dosiahne lepší výsledok ako 12,5 percenta hlasov. Najvyšší vklad bol zatiaľ na Fica ako prezidenta v hodnote 700 eur. Najvyšší kurz, ktorý vyhral spomedzi udalostí k voľbám, bola nízka účasť pod 45 percent, kurz bol 2,56. „V prvom kole najviac ľudí tipovalo, že Robert Fico získa menej ako 39,5 percenta, čo bolo približne 30 percent stávok vyhodnotených po prvom kole,“ priblížil produktový špecialista DOXXbet Michal Kolárik. Klienti na prvom kole podľa jeho slov väčšinou zarobili.

20:22 Koho podporí Gyula Bárdos?

Bárdos pred prvým kolom vyhlásil, že v druhom neplánuje podporiť kandidáta „štátostrany“ Roberta Fica. Po sčítaní hlasov sa SMK s podporou premiérovho soka Andreja Kisku neponáhľa. Čaká sa vraj na to, čo Kiska ich voličom ponúkne, informovalo SME.

19:38 Ďalšia kuriózna stávka

Najvyššia stávka v internetovej stávkovej kancelárii Victory Tip bola päťtisíc eur na to, že Andrej Kiska získa v prvom kole viac ako 22 percent. Kurz pri tejto stávke bol 1,6. Dvojica Kňažko verzus Procházka bola jedna z najtipovanejších, hovorí konateľ Victory Tip Tibor Pekarčík. „Najmenej tipovaný bol Robert Fico vzhľadom na to, že mal ako najvyšší favorit najnižší kurz,“ vysvetľuje. Objavili sa aj odvážnejší stávkari. Niekto napríklad vsadil na víťazstvo Heleny Mezenskej 229 eur. Na prezidentského kandidáta Komunistickej strany Slovenska Jána Jurištu si piati tipujúci vsadili po jednom eure a na Stanislava Martinčka ako budúcu hlavu štátu si jeden tipujúci vsadil tri eurá. Kurz bol pritom 999. „Pán musel byt veľký recesista,“ dodal Pekarčík.

19:18 Prečo Robert Fico získal vo voľbách iba 28 percent hlasov?

„Zdá sa, že voliči vyhodnotili situáciu tak, že víťazstvo v prvom kole je jasné a k urnám ani netreba ísť,“ povedal sociológ z agentúry MVK Pavel Haulík pre SME.

18:50 Čarnogurský neodporúča nikoho

„Keďže prvé kolo dopadlo tak, ako dopadlo, nedávam svojim podporovateľom z prvého kola žiadne odporúčanie. Ponechávam na ich rozhodnutí, ako budú voliť," uviedol neúspešný kandidát na prezidenta Ján Čarnogurský v rozhovore pre SME.

Ján Čarnogurský
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR)

18:17 Stávky v prvom kole priniesli tisícové výhry aj recesiu

 

Možnosť tipovať výsledky prezidentských volieb priniesla niektorým stávkarom vysoké výhry, ďalší zase skúšali šťastie pri kandidátoch s nízkymi preferenciami.

 

Výhru 4 642 eur získal tipujúci za stávku na to, že Andrej Kiska dostane v prvom kole menej ako 25 percent, ďalej že Milan Kňažko získa viac hlasov ako Pavol Hrušovský a po tretie, že Gyula Bárdos získa viac percent ako Helena Mezenská. Cez internet vsadil v stávkovej kancelárii Niké 2 200 eur, informoval vedúci marketingového oddelenia Niké Martin Panák.

Tipér z Bratislavy vsadil v Niké 1 800 eur na to, že Andrej Kiska dostane menej ako 25 percent. Tip mu priniesol výhru 2 610 eur. Tisíc eur vyhral stávkar po 550-eurovom vklade na to, že Kňažko skončí pod Radoslavom Procházkom. Štyristo eur priniesol ďalšiemu online stávkujúcemu tip v hodnote 75 eur v kombinácii na to, že Robert Fico dostane menej ako 39,5 percenta hlasov, zároveň bude mať Kňažko menej ako Procházka a Mezenská viac ako Ján Čarnogurský.

18:03 Maďarič vidí pred druhým kolom ešte rezervy v účasti

Podpredseda Smeru-SD a šéf volebnej kampane Marek Maďarič vidí pred druhým kolom prezidentských volieb ešte rezervy vo volebnej účasti. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12.

V prvom kole počítal s vyššou účasťou ako 43 percent, keďže o Prezidentský palác bojovalo viacero relevantných kandidátov. Podľa neho zaujímavé percento voličov a sympatizantov Smeru podcenilo prvé kolo a k urnám neprišlo, keďže si myslelo, že premiér Robert Fico sa do druhého kola bez problémov prepracuje.

17:53 Kňažko primátorom?

Kňažko nevylúčil, že v jesenných voľbách bude kandidovať na primátorský post, ktorý teraz patrí Milanovi Ftáčnikovi. Ten zatiaľ definitívne svoju účasť vo voľbách nepotvrdil. „Neodmietam to, ani to nepotvrdzujem. Naozaj sa v tejto chvíli neviem vyjadriť,“ povedal Kňažko SME.

Milan Kňažko po príchode
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

17:25 Ráno ešte hosťom diskusných relácií, poobede v Ružomberku opäť v roli premiéra

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

17:10 Robet Fico by nepostúpil do druhého kola až v piatich z ôsmich krajských miest.

Šancu by mu dali iba Nitra, Trnava a Trečín, informovali HN.

16:40 Zaujímavý titulok vymyslel portál českej televízie ČT24

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: čt24)

16:10 Za prekročenie limitu na kampaň hrozí pokuta

Výška pokuty je desaťnásobok sumy, o ktorú by kandidát prekročil limit. Pokutu zo zákona udeľuje ministerstvo financií, voči ktorému majú kandidáti aj oznamovaciu povinnosť. Kandidát na funkciu prezidenta môže na svoju propagáciu počas kampane pred voľbou vynaložiť podľa zákona najviac 132 775 eur vrátane DPH. Do tejto sumy sa rátajú aj čiastky, ktoré kandidát ešte len má uhradiť a tiež sumy, ktoré za neho uhrádzajú tretie osoby.

Kandidát môže získavať dary a iné bezodplatné plnenia na podporu svojej kandidatúry iba od fyzických osôb, ktoré majú trvalý pobyt na Slovensku a od právnických osôb, ktoré majú svoje sídlo v tejto krajine, respektíve od politických strán a hnutí, ktoré sú registrované v Slovenskej republike. Kandidát nemôže prijať dar od štátu či územnej samosprávy.

15:55 Slovensko si podľa Matoviča zaslúži nadstranícku hlavu štátu

Slovensko si podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča konečne zaslúži nezávislého nadstraníckeho prezidenta. V druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 29. marca, preto tak ako v prvom zahlasuje za Andreja Kisku. "A to napriek akejkoľvek špinavej kampani, ktorú proti nemu spustí Robert Fico," uviedol Matovič vo svojom stanovisku, pričom na rovnaký postoj vyzval všetkých sympatizantov OĽaNO. Myslí si, že postup Kisku do druhého kola je rukolapným dôkazom toho, že ľudia už majú politikov plné zuby.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

15:15 Právo kandidátov počas kampane

Počas kampane k druhému kolu vyhradí Rozhlas a televízia Slovenska každému kandidátovi jednu hodinu vysielania. Kandidáti si musia uplatniť nárok na vysielací čas do 24 hodín od vyhlásenia výsledkov prvého kola voľby, inak zaniká. Maximálne po hodine pre každého z kandidátov na post prezidenta môžu, ale nemusia vyčleniť súkromné médiá. Vysielací čas vyhradený na propagáciu kandidátov vo verejnoprávnych médiách je hradený zo štátneho rozpočtu. V prípade súkromných televízií a rádií si ju však kandidáti platia sami. Všetci vysielatelia musia dať každému kandidátovi rovnaké podmienky. Ostatné spravodajské a publicistické relácie, ktoré sa týkajú volieb, musia pripravovať tak, aby boli vyvážené a nestranné. Kandidát má počas kampane právo na odpoveď, ak boli o ňom počas kampane odvysielané nepravdivé alebo pravdu skresľujúce informácie.

14:45 Prezidentské voľby očami BBC

Rob Cameron, spravodajca britského portálu BBC, napísal, že Ficova snaha o prezidentské kreslo je vnímaná ako pokus o celkovú nadvládu Smeru v slovenskej politike. Andrej Kiska, 51-ročný milionár, sa podľa BBC vezie na vlne verejného hnevu nad obvineniami z neprávostí a nedôvery k zavedeným politickým stranám.

14:10 Kampaň pred druhým kolom sa začala

Vyhlásením výsledkov prvého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky Ústrednou volebnou komisiou sa podľa zákona začala predvolebná kampaň k druhému kolu, ktoré bude v sobotu 29. marca. O priazeň voličov v ňom budú súťažiť Robert Fico a Andrej Kiska. Kampaň, rovnako ako pred prvým kolom, trvá do 48 hodín pred konaním druhého kola.

13:50 Maďarič aj Frešo sa dotkli v diskusii volebnej účasti

Maďarič pripúšťa, že je určitý počet sympatizantov a voličov Smeru, ktorí chcú, aby Fico ostal premiérom. "Pre nich je tak dobrým premiérom, že chcú, aby tam ostal," povedal Maďarič. Pavol Frešo si však myslí, že Robert Fico nie je ani dobrým premiérom. Nezamestnanosť za vlády Fica stúpla na 14 percent a vláda s tým podľa Freša za dva roky nič neurobila, nezamestnaných je aj 32 percent mladých a s tým sa tiež nepodarilo nič urobiť. "Jednoducho nie je dobrý premiér, nejde mu to," zhodnotil Frešo.

Pavol Frešo
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

13:35 Maďaričova kontra Frešovi

Podľa ministra kultúry a podpredsedu Smeru Mareka Maďariča sa Fico o prezidentské kreslo uchádza s významnými skúsenosťami a je už na ľuďoch, nech zhodnotia, aká kvalifikácia je potrebná. Ako dodal, Fico prvé kolo volieb vyhral, ale "má sťaženú pozíciu, keďže kandiduje z pozície premiéra a všetci boli proti jednému," uviedol Maďarič. Podľa neho je Ficovým protikandidátom multimilionár so zvláštnym profilom, ktorý vysiela nejasné signály. "Najprv povie, že je za registrované partnerstvo, keď príde na lámanie chleba, je to inak. Vysiela nejasné signály," dodal Maďarič.

13:25 Fico sa nehodí na prezidentskú funkciu, tvrdí Frešo

Premiér a kandidát na prezidenta Robert Fico je človek, ktorý sa nehodí na prezidentskú funkciu, pretože za jeho vlády krajina chátra. Uviedol to dnes v diskusnej relácii O 5 minút 12 - RTVS predseda strany SDKÚ Pavol Frešo. Prvé kolo prezidentských volieb podľa neho ukázalo dôležitý signál a to, že skoro tri štvrtiny voličov nechcú odovzdať moc jednej strane. V druhom kole podporia občianskeho kandidáta Andreja Kisku, vyhlásil v relácii Frešo.

13:05 Hnutie NOVA podporí v druhom kole Andreja Kisku

Hnutie NOVA vyjadruje v druhom kole prezidentských volieb, ktoré bude 29. marca, plnú podporu občianskemu kandidátovi Andrejovi Kiskovi. Zároveň vyzýva svojich voličov a sympatizantov, aby šli v druhom kole voliť a odovzdali mu svoj hlas, informovalo Tlačové oddelenie NOVA. Podľa hnutia dala väčšina voličov v prvom kole jasne najavo, že si neželá Roberta Fica za prezidenta. "Vďaka tomuto výsledku má dnes Slovensko reálnu nádej na čiastočné vyváženie absolútnej moci jednej strany, ktorá ovládla všetky inštitúcie v štáte," píše sa v stanovisku.

12:55 Milan Kňažko do druhého kola nepostúpil, ale svojim priaznivcom sa poďakoval

12:05 Most-Híd odporúča voliť Kisku

Opozičný Most-Híd odporúča voliť v druhom kole prezidentských volieb Andreja Kisku. „Voliči Mosta-Híd vedia, koho nevoliť. Sú proti koncentrácii moci. Napriek tomu, že pána Kisku nepoznáme, poznáme pána Fica. Preto odporúčame voliť pána Kisku. Veríme, že budúci prezident nebude bojovať proti niekomu, ale bude strážiť demokraciu, ochraňovať menšiny a slabších a bude dôstojným reprezentantom našej krajiny,“ povedal dnes novinárom líder Mosta-Híd Béla Bugár. Bugár zároveň pred druhým kolom považuje za dôležité mobilizovať občanov, aby k urnám prišlo čo najviac voličov.

11:48 Andrej Kiska si verí. V druhom kole chce získať miliónov hlasov, povedal TA3.

11:33 Čo si myslíte o výsledku volieb? Vyjadrite svoj názor aj na sociálnej sieti.

11:28 Trojité hlasovanie, ktoré zverejnil Martin Daňo, rieši Národná kriminálna agentúra

Daňo čelí trestnému stíhaniu vo veci podozrenia zo spáchania dvoch trestných činov – marenie priebehu volieb a referenda a poškodzovanie cudzích práv. Potvrdil to dnes na tlačovej konferencii Ústrednej volebnej komisie v Bratislave policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Za spomínané trestné činy môže ísť ich páchateľ aj do väzenia.

Daňo zverejnil na webe video, na ktorom ukazuje, ako dokázal trikrát odvoliť v rôznych volebných miestnostiach. Jedenkrát volil na občiansky preukaz, čím potvrdil svoj trvalý pobyt na Slovensku. V ďalších dvoch prípadoch sa preukázal cestovným pasom a komisii tvrdil, že nemá na Slovensku trvalý pobyt, čím klamal. ÚVK jeho konanie odsúdila, označila ho za podvod a zdôraznila, že Daňo zneužil postavenie občanov SR žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

11:25 Kde si získal najviac voličov Radoslav Procházka?

Radoslav Procházka bodoval najviac v Námestove, kde ho podporilo 31,49 percenta voličov. Najslabší výsledok zaznamenal v Dunajskej Strede (7,13 percenta).

11:07 Najviac ľudí volilo v obci Sútor, najmenej na Luníku IX

Najviac ľudí volilo v obci Sútor v rimavskosobotskom volebnom obvode, kde účasť dosiahla 94,72 percenta. Takmer 92 percent ľudí hlasovalo aj v obci Šarbov v obvode Svidník. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb.

Najmenej ľudí sa do volieb zapojilo na košickom Luníku IX, kde hlasovalo len 1,57 percenta ľudí. V rebríčku najnižšej účasti nasleduje obec Lomnička v okrese Stará Ľubovňa, kde svoj hlas odovzdalo 6,56 percenta voličov. Účasť pod 10 percent bola aj v obci Barca z rimavskosobotského volebného obvodu, volilo tam 9,84 percenta ľudí.

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

10:58 V týchto mestách ľudia volili najviac a najmenej Fica a Kisku

Fico si najlepšie viedol vo volebných obvodoch Svidník (48,35 percenta), Čadca (46,09 percenta), Topoľčany (46,02 percenta), Stropkov (44,03 percenta) a Vranov nad Topľou (43,93 percenta). Najmenej hlasov získal premiér vo volebných obvodoch Dunajská Streda (5,06 percenta), Komárno (9,78 percenta), Senec (15,18 percenta), Bratislava (16,32 percenta) a Šaľa (18,82 percenta).

Kisku volili ľudia najviac v obvodoch Poprad (39,53 percenta), Kežmarok (37,36 percenta), Senec (30,14 percenta), Senica (29,80 percenta) a Malacky (28,99 percenta). Najmenej ho volili v obvodoch Vranov nad Topľou (15,59 percenta), Svidník (15,83 percenta), Čadca (15,87 percenta), Bánovce nad Bebravou (17,68 percenta) a Humenné (18,16 percenta).

10:53 Fico skončil v bratislavskom obvode štvrtý, vyhral Kňažko

V Bratislavskom kraji vyhral v obvode Bratislava prezidentský kandidát Milan Kňažko, Robert Fico bol v Bratislave na štvrtom mieste. Kňažko tu získal 54 719 platných hlasov, Fico 33 605. Na druhom mieste skončil Andrej Kiska, na treťom Radoslav Procházka.

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:36 Kisku poteší pred druhým kolom každá podpora

„Kandidujem ako nezávislý a nestranícky. Vždy sa budem riadiť podľa vlastného vedomia a svedomia. Každá podpora všetkých ľudí, ktorí sú presvedčení, že našu krajinu by nemala ovládať len jedna strana, poteší,“ povedal dnes.

Kiska a Fico sa stretli ráno v diskusii RTVS. „Bola to normálna debata a vymieňanie názorov medzi človekom, ktorý je dlhodobo v politike a človekom, ktorý v politike nikdy nebol,“ povedal Kiska. Podľa neho Fico je tradičný politik, preto od neho pred druhým kolom volieb očakáva použitie tradičných zbraní tradičných politikov.

10:31 Kiska verí v korektný boj v druhom kole

Kiska verí, že druhé kolo nebude vedené v duchu špinavých bojov a urážok, ale v duchu diskusie o tom, ako obaja kandidáti na najvyšší ústavný post vidia krajinu a situáciu ľudí v nej. "Verím, že to bude korektný boj," poznamenal. Je presvedčený o tom, že pokiaľ 29. marca príde k urnám dostatok ľudí, tak existuje šanca Slovensko niekam posunúť.

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

10:28 Politológovia: Najväčším prekvapením je slabý výsledok Roberta Fica

Najväčším prekvapením prvého kola prezidentských volieb je slabý výsledok Roberta Fica. Zhodujú sa na tom politológovia Ján Baránek a Grigorij Mesežnikov. "Znížený výsledok oproti očakávaniam môže byť do druhého kola pre Roberta Fica dosť nepríjemný," uviedol Baránek s tým, že pravdepodobne časť Ficových voličov odovzdala svoj hlas Radoslavovi Procházkovi.

Podľa Mesežnikova dobrý výsledok dosiahol Andrej Kiska, ktorý zaostal za Ficom približne o štyri percentá. "Je to veľmi dobrý výsledok pre človeka, ktorý nikdy predtým v politike nebol a dokázal v podstate zviesť vyrovnaný súboj s kandidátom, ktorý má za sebou silnejšiu stranu z hľadiska podpory aj z hľadiska mocenského postavenia," uviedol.

10:22 Sociológ Bútora a publicista Šimečka o výsledkoch volieb

Za výsledkami prvého kola prezidentských volieb vidia sociológ Martin Bútora a publicista Martin Šimečka predovšetkým protest voličov. Bútora, ktorý v prezidentských voľbách kandidoval v roku 2004, ich interpretuje ako volanie Slovákov po zmene. Za správaním ľudí nad volebnými urnami vidí tri druhy protestu.

V prípade voličov Andreja Kisku ide podľa neho o „protest proti všetkým“. „Potom je to protest proti spôsobu, ako sa politika robí a to veľmi silne formuloval Milan Kňažko," vysvetlil ďalej. Napokon, voliči Radoslava Procházku prejavili "generačný protest", proti garnitúre politikov, ktorá už roky stojí na čele politickej scény.

Rovnako novinár a publicista Martin Šimečka sa domnieva, že prezidentské voľby sú o „proteste proti politickej triede“. „Je to úplne evidentné,“ doplnil Bútoru. „To je tragédia politických strán. Celá táto voľba, s výnimkou Fica a aj to je v princípe prehra, je úplné zlyhanie politických strán,“ konštatoval Šimečka.

10:16 Kiska vyhral v 12 obvodoch

Prezidentský kandidát Andrej Kiska vyhral v sobotných voľbách v rámci Slovenska vo viacerých obvodoch. Víťazstvo si pripísal v 12, a to Senica, Malacky, Pezinok, Senec, Galanta, Šaľa, Levice, Kežmarok, Poprad, Rožňava, Košice a Košice - okolie.

10:11 SDKÚ v druhom kole podporí Kisku

„Nasadíme štruktúry, nasadíme všetko, čo máme,“ povedal dnes pred novinármi líder strany Pavol Frešo. K podpore Kisku vyzval aj ďalšie opozičné strany, aby vládny Smer neovládol všetky funkcie v štáte.

10:00 Kiska a Fico si ani dnes nič nedarovali

"Bude tu koncept kandidáta, ktorý ponúka svoje skúsenosti a koncept kandidáta, o ktorom nič nevieme," vyhlásil Fico v reakcii na to, že Kiska nemá skúsenosti s politikou a že až do oznámenia prezidentskej kandidatúry bol kôr neznámy.

Kiska zopakoval svoje vyhlásenie z volebnej noci, že chystá na premiéra trestné oznámenie. Nepáči sa mu, že Fico ho pred prvým kolom obvinil, že si vraj majetok narobil úžerou.

"Bolo poškodené moje dobré meno nepodloženými tvrdeniami. Som presvedčený, že premiér by mal zvážiť, či urazí človeka a či by mal používať také slová, ktoré nie sú opreté o fakty," uviedol Kiska. "Začínať trestným oznámením, hneď prvý deň druhého kola (volieb) je veľmi nešťastné," reagoval Fico.

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

09:46 Pavol Hrušovský berie výsledok 3,3 percenta hlasov ako prehru.

Pre Pavla Hrušovského je jeho volebný výsledok sklamaním a neúspechom. Kandidát Ľudovej platformy to otvorene priznal na dnešnej tlačovej konferencii v centrále KDH v Bratislave. Predseda KDH Ján Figeľ oznámil, že v druhom kole podporí hnutie Andreja Kisku.

"Nastane čas, aby sme analyzovali, prečo sa tak stalo," uviedol pred novinármi Pavol Hrušovský na margo svojho výsledku. Podľa jeho slov ponúkol svoj príbeh politika a veril, že ľudí presvedčí.

Pavol Hrušovský
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR)

09:32 Ak Kiská vyhrá, podá mu vraj Robert Fico ruku a zablahoželá mu.

09:27 Robert Fico žiada v diskusii Kisku, aby na neho neútočil.

"Pán Kiska máte päť fráz, dnes ste zopakovali štyri," povedal premiér. "Tie frázy chodia hlavne z vašich úst," zakontroval Kiska s odkazom na "istoty".

09:25 Ani Robert Fico, ani Andrej Kiska neplánujú v 2. kole meniť svoje volebné stratégie

09:24 Prejavte svoj názor aj v našich diskusiách na Facebooku

09:22 Účasť väzňov vo voľbách bola takmer 30 percent

Účasť väzňov - obvinených a odsúdených, ktorí mali v sobotňajších prezidentských voľbách právo odovzdať svoj hlas bola 29,39 percenta.

09:19 Premiéra prekvapili dve veci: Nízka účasť vo voľbách a výsledok Pavla Hrušovského

Volebná účasť bola len 43,40 %. Pavol Hrušovský dosiahol 3,33 %.

09:15 Robert Fico Kisku vystríha pred tým, že budú prepierané jeho osobné veci

V diskusnej relácii na STV Robert Fico svojmu protikandidátovi odkázal, že sa nemôže skrývať, pretože ľudia chcú vedieť o tom, kto je, čo je a nemôže sa preto čudovať, že bude jeho súkromie prepierané na verejnosti. "Toto je spojené s politickým životom," dodal Fico s tým, že je ešte iba nedeľa ráno a podobné záležitosti by sa mohli odložiť na neskôr.

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

09:09 Druhé kolo volieb bude 29. marca

Keďže ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých oprávnených voličov, v druhom kole prezidentských volieb sa stretnú Robert Fico a Andrej Kiska.

09:05 Predseda ÚVK práve potvrdil oficiálne výsledky 1. kola prezidentských volieb.

Takto vyzerá poradie prvých piatich kandidátov podľa počtu hlasov:

1. Robert Fico - 531 919

2. Andrej Kiska - 455 996

3. Radoslav Procházka - 403 548

4. Milan Kňažko - 244 401

5. Gyula Bárdos - 97 035

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

08:52 Aj u našich českých susedov si všimli, že Robert Fico čakal asi lepší výsledok

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: iDnes.cz)

08:45 Martina Poliačika z SaS mrzí, že sa jeho favorit Procházka nedostal ďalej

08:16 Kandidáti dospávajú ťažkú noc, na sociálnych sieťach zatiaľ nereagujú

Jeden z mála favoritov, ktorý nezabudol na svojich priaznivcov ani na Facebooku, je Andrej Kiska. Približne o jednej hodine v noci sa im stručne poďakoval.

08:00 Tlačová konferencia ÚVK

Tlačová konferencia Ústrednej volebnej komisie za účasti predstaviteľov Štatistického úradu a Prezídia Policajného zboru k oficiálnemu vyhláseniu výsledkov prvého kola voľby prezidenta sa uskutoční dnes o deviatej hodine ráno.

07:00 SaS podporuje Andreja Kisku

Strana SaS vyjadruje pred druhým kolom prezidentských volieb podporu Andrejovi Kiskovi. Liberáli odhadujú, že na základe jeho životného príbehu, ako aj férového spôsobu vedenia volebnej kampane, by sa prezidentskej funkcie zhostil človek, ktorý najlepšie vyhovuje očakávaniam demokraticky zmýšľajúcich občanov a bude dôstojne zastupovať štát aj navonok.

"Očakávame, že sa okolo Andreja Kisku teraz zjednotia ľudia dobrej vôle, opozičné strany, osobitne strany Ľudovej platformy, ako aj neúspešní kandidáti a odlišné ideológie nebudú prekážkou pri jeho podpore. Robert Fico je podľa nášho názoru tou najhoršou voľbou, pretože jeho zvolením by sa stal hlavou štátu človek s pochybným morálnym profilom, so schopnosťou bohapusto klamať a zavádzať," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.

02:22 Bárdos: Môj volebný výsledok je začiatok novej éry

Kandidát Strany maďarskej komunity (SMK) na post prezidenta SR Gyula Bárdos je s volebným výsledkom spokojný. V centrále SMK po zverejnení predbežných výsledkov sa poďakoval voličom, ktorí ho volili.

"Povedal som, že ak dosiahnem viac ako päť percent, budem spokojný. Výsledok je tesný, ale je nad mnou určeným limitom, takže je to úspech," konštatoval. Ako uviedol, dosiahnuť tento výsledok nebolo jednoduché. "Viete veľmi dobre, ako reagovali iní predstavitelia maďarskej komunity, koho podporili, takže môj výsledok je dobrý," zdôraznil.

Bárdos považuje svoj volebný výsledok za začiatok novej éry. Podľa jeho slov treba hľadať to, čo maďarskú komunitu spája a nie to, čo ju rozdeľuje. "Samozrejme budeme analyzovať výsledky volieb jednotlivých regiónov a v spolupráci s inými regiónmi musíme naštartovať zmeny," podčiarkol. Dodal, že to, čo sa deje v súčasnosti v SR, nie je dobré. "Nestačia heslá, nestačia frázy, potrebujeme konkrétne skutky a kroky," tvrdil.

Gyula Bárdos
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR)

01:51 Procházka: Ľudia sa vo voľbách ozvali a formulovali svoj nárok

Tri druhy pocitov sa po neoficiálnom zverejnení výsledkov prvého kola prezidentských volieb miešali v Radoslavovi Procházkovi, ktorý tesne na druhé – postupové miesto nedosiahol. "Najslabší je pocit sklamania z toho, že sa nám nepodarilo postúpiť do druhého kola a zabojovať o víťazstvo," povedal Procházka pred novinármi. Dodal, že silnejšie sú pocity vďačnosti a záväzkov. Vo svojom vyjadrení sa poďakoval aj všetkým protikandidátom za to, že s nimi mohol zviesť otvorený a poctivý súboj.

Ocenil, že viac ako 400.000 ľudí si prialo vidieť ho v úrade hlavy štátu. "Je to obrovský záväzok. Vnímam to ako dôveru, ktorú nechcem a nesmiem sklamať," zdôraznil.

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Radoslav Procházka
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR)

01:46 Fico: Opozícia by podporila aj diabla voči mne

Prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico očakáva v druhom volebnom kole tvrdý volebný súboj. Upozorňuje, že voličská účasť v prvom kole bola nižšia, ako sa očakávalo. "Máme dva týždne, uvidíme," povedal v reakcii na výsledky prvého kola volieb.

"Ďakujem všetkým voličom, ktorí mi dali hlasy. Toto je referendum o Smere. Očakávam, že to bude v druhom kole veľmi zaujímavé," povedal.

Dodal, že je víťazom prvého kola volieb. "Opozícia by podporila aj diabla voči mne, ja som s tým rátal, taký je život, ideme ďalej. Bude to normálna kampaň medzi dvoma kandidátmi, každý z nás bude chcieť niečo povedať," reagoval na Robert Fico na otázku, koho v druhom kole volieb podporí opozícia.

Robert Fico
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR)

01:43 Kiska očakáva ťažký súboj, chystá trestné oznámenie na Fica

 "Vstupujem do toho s úprimným záujmom bojovať," vyhlásil po sčítaní všetkých hlasov Kiska. Na brífingu povedal, že na Fica pripravuje trestné oznámenie v súvislosti s jeho vyhláseniami v televíznej debate kandidátov na post hlavy štátu. Tam premiér vyhlásil, že Kiska zarobil peniaze úžerou.

"Antikampaň začala, očakával som, že tradiční politici použijú špinavé hry. Počítal som s tým a som pripravený bojovať a v žiadnom prípade ma to v úsilí pomôcť zmeniť Slovensko neodradí," zdôraznil Kiska. V prípade, že by vyhral, chce vrátiť dôveru v prezidentský úrad. "Budem stáť na strane ľudí a chcem, aby bol prezident skutočne protiváhou tejto vláde," podčiarkol.

"Pracujeme na podaní trestného oznámenia na premiéra, pretože nie je možné, aby premiér našej republiky len tak urážal ľudí tejto krajiny," naznačil svoje ďalšie kroky Kiska.

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

ONLINE BBC o prezidentských
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu