Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Milan Kňažko: Chcem byť aktívnym prezidentom

Milan Kňažko
Milan Kňažko (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Milan Kňažko, ktorý kandiduje na post prezidenta ako nezávislý, v prípade zvolenia chce byť aktívnym prezidentom a naplno využívať všetky kompetencie a právomoci dané našou ústavou.

Za dominantnú príčinu, prečo kandiduje, označil hrozbu, že „opäť budeme krajinou, v ktorej nebude kontrolovaná moc, a to je vždy nebezpečné, je to odklon od liberálnej západnej demokracie.“ Uviedol to dnes na stretnutí s novinármi v Košiciach.

„Druhým dôvodom je, že si myslím, že by som túto funkciu vedel vykonávať tak, ako ju treba vykonávať. Prezident má dbať na to, aby bol zabezpečený riadny chod všetkých ústavných inštitúcií. Dôsledne by som plnil ústavné funkcie, ale veľmi citlivo a nahlas reagoval na javy, ktoré negatívne ovplyvňujú verejnosť. Je strašne veľa práce v justícii, ktorá celkom stratila dôveru. Je tu aj kríza hodnôt. Treba sa snažiť, aby ľudia opäť začali veriť takým pojmom, ako je sloboda, slobodné voľby, demokracia,“ zdôraznil Kňažko. Vplývať by chcel aj na elitu, ktorá mlčí, na verejnú mienku a mlčiacu väčšinu ľudí, ktorí stratili nádej, že by mohli veci zmeniť alebo by mohli dosiahnuť aspoň rovnosť šancí a rovnosť pred zákonom.

Na otázku novinárov Kňažko uviedol, že nemieni rušiť detašované pracovisko Kancelárie prezidenta v Košiciach, ale podľa jeho názoru by malo pracovať oveľa aktívnejšie a prezident by tam mal chodiť častejšie a mal by sa tam stretávať s ľuďmi.

O vedení kampane Kňažko uviedol, že do 15. marca sa chce predovšetkým stretávať s ľuďmi a vysvetľovať im, že znova ide skutočne o veľa, ako uvádza aj v rovnomennej knihe. Doložil, že knihu vydal v náklade 20 000 kusov za zhruba 15 000 eur a bude ju dávať občanom. Okrem toho bude aktívne fungovať na internete jeho stránka, ale vystupovať bude aj na sociálnych sieťach. Nechce svoju kampaň stavať na bilbordoch no nevylúčil, že nejaké bilbordy bude mať.

Kňažko neočakáva, že by hneď z prvého kola vzišiel víťazný prezidentský kandidát. „Fico je jasný víťaz prvého kola. Otázka je, čo bude ďalej. V druhom kole bude dôležité, koľko ľudí príde voliť. Verím, že ľudia sú rozumní,“ uviedol. Doložil, že jeho ambíciou je postup do druhého kola. Nemieni útočiť na svojich protikandidátov, venovať sa chce tomu hlavnému kandidátovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu