Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pollák: Výsledky v BBSK vytvárajú tlak na prijatie rómskej reformy

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výsledky volieb v Banskobystrickom kraji vytvárajú tlak na urýchlené prijatie riešení rómskej problematiky, tvrdí splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. Výsledky volieb podľa neho nastavili zrkadlo politikom, ktorí už 20 rokov nevenujú pozornosť systematickému riešeniu vážnych sociálnych problémov.

"Nespokojnosti a hnevu voličov rozumiem," vyhlásil Pollák s tým, že dnes presadzuje nastavenie rovnakých pravidiel pre všetkých občanov tejto krajiny. "Som presvedčený, že to je prvý krok k odstráneniu napätia, z ktorého čerpajú extrémisti. Preto apelujem na všetkých politikov s rozhodovacou a výkonnou právomocou, aby si uvedomili vážnosť situácie a začali dôsledne a hlavne rýchlejšie prijímať a realizovať riešenia rómskej reformy. Prvú príležitosť budú mať už budúci týždeň pri schvaľovaní zákona o hmotnej núdzi, ktorú prezident vrátil do parlamentu," uviedol splnomocnenec Pollák v stanovisku.

Ak politici v tejto krajine budú podľa Polláka úprimne riešiť túto tému, zoberú extrémistom všetky ich tromfy a v ďalších voľbách extrémistické názory nenájdu poslucháčov. "Očakávam, že banskobystrický župan bude rešpektovať, a to nielen v prístupe k rómskej problematike, zákon a bude prijímať opatrenia, ktoré nebudú porušovať a obmedzovať základné ľudské práva a slobody či zbytočne eskalovať napätie v komunitách. Budem medzi prvými, ktorý dá podnet na orgány činné v trestnom konaní, ak v Banskobystrickom kraji bude porušený zákon," skonštatoval Pollák. 

Predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja sa stal podľa oficiálnych výsledkov regionálnych volieb Marian Kotleba (ĽSNS). V druhom kole volieb porazil svojho protivníka - doterajšieho predsedu kraja Vladimíra Maňku (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS-HZDS, HZD, a Strana zelených). Kotleba získal 55,53 percenta hlasov, hlasovalo zaňho 71 397 voličov. Za Maňku hlasovalo 44,46 percenta voličov a dostal 57 164 hlasov. Volebná účasť v Banskobystrickom kraji je najvyššia na Slovensku - 24,61 percenta. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu