Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOĽBY VÚC: J. SÁSIK: Mojou prioritou je reforma mravov

Jozef Sásik, kandidát na banskobystrického župana
Jozef Sásik, kandidát na banskobystrického župana (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Reforma mravov a reforma ustanovizne ako takej, je prioritou kandidáta na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jozefa Sásika za Slovenskú ľudovú stranu (SĽS). Ako povedal pre TASR, hovoriť o jednotlivých súčasných kompetenciách kraja nemôže, pretože by to bolo ako rozprávať o ovocí na nejestvujúcom strome. Rozhovor s J. Sásikom je súčasťou projektu, kde TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov VÚC.

Aké sú vaše základné priority, ktorými by ste sa riadili v prípade vášho zvolenia za predsedu BBSK?

Mojou prioritou je reforma mravov a reforma ustanovizne ako takej. Dnes sa hovorí o takzvanom demokratickom princípe. To znamená, že o veciach rozhoduje väčšina. Ak sa však vrátime k základom demokracie, má to byť rozhodovanie vecne správne. Je to ako by som to prirovnal, keď o vine rozhoduje profesionálny súd a porovnáme to so súdom ulice.

To znamená, že by podľa vás malo byť obmedzené volebné právo?

Právo voliť by podľa tohto princípu nemali tí, ktorí bezdôvodne a zdôrazňujem slovo bezdôvodne, nepracujú a neplatia dane. Nepracovaním a neplatením daní vyjadruje človek svoj nesúhlas so systémom, preto by sa nemal podieľať na chode.

Je o vás známe, že ste kritizovali podmienky, ktoré malo Slovensko vyrokované pri vstupe do Európskej únie. Čo vám najviac prekáža?

Som presvedčený, že by sme sa mali vrátiť k prvovýrobe. Jednoznačne nastala chyba pri vyjednávaní, a tým utrpelo naše poľnohospodárstvo. My sa musíme usilovať o oživenie prvovýroby a odklon od automobiliek.

Aká je vaša predstava o školstve v BBSK v súvislosti s vašou predstavou o reformách?

Rodiny by mali dať kvalitné základy svojim deťom už do šiestich rokov. Ak sa tam zafixujú isté princípy, dieťa si ich uchová. Súčasní učitelia boli vychovávaní na princípoch dialektického materializmu. Teraz im darmo ministerstvo predpíše, ako majú jednotlivé veci učiť, oni to budú aj tak vykladať po svojom, tak, ako boli naučení a vychovaní.

Myslíte si, že by ste tieto veci dokázali ovplyvniť z postu predsedu VUC?

Toto je veľmi dlhodobý proces. Vďaka socialistom zanikli remeslá, zrušili sa cechy a školy to nenahradili. Je tu morálna a spoločenská spúšť. A my to musíme začať meniť. Jednoducho merať všetko cez peniaze je zlé.

Ste zástancom samosprávnych krajov, pretože tie vychádzajú z historických žúp. Ako ste mysleli tvrdenie, že súčasný systém nie je trvalo udržateľný?

Určite budem chcieť na reformách začať spolupracovať s ostatnými samosprávnymi krajmi, ale aj obcami a štátnymi organizáciami. Hoci by som nastúpil do pravidiel, ktoré momentálne platia, neobávam sa. Je to boj o boji medzi realistami a nominalistami. Filozofi hovorili, že len ľudstvo ako celok je jedinečné. Porazil ich ale už v 13. storočí Tomáš Akvinský, ktorý dokázal, že každý človek je jedinečný a treba v ňom hľadať dobro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu