Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

R. DICK: Do spoločenského a politického života chcem zaangažovať kresťanov

Robert Dick
Robert Dick (Zdroj: Magnificat.sk)

NITRA - Zaangažovať kresťanov do spoločenského a politického života je prioritou volebného programu 49-ročného Roberta Dicka, kandidáta na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Pedagóg z Komárna je nominantom Magnificat Slovakia. Rozhovor s R. Dickom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

S akými prioritami vstupujete do predvolebného boja o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja?

Zaangažovať kresťanov do spoločenského a politického života, dbať na dôstojnosť každej ľudskej bytosti. Ďalej je to duchovná ekonomická a legislatívna ochrana tradičnej rodiny, zníženie nezamestnanosti, spravodlivá mzda pre všetkých pracujúcich občanov Slovenskej republiky. Chcem naštartovať rozvojové impulzy, zlepšiť cezhraničnú spoluprácu v ekonomickej oblasti. Potrebná je aj diverzifikácia oblastí ekonomického rozvoja so zameraním na posilnenie poľnohospodárstva a cestovného ruchu.

Čo je potrebné zmeniť v oblasti fungovania zdravotníctva, školstva a dopravy v Nitrianskom samosprávnom kraji?

Prepad kvality poskytovania služieb v zdravotníctve, školstve a doprave už trvá vyše dvadsať rokov. V zdravotníctve treba presadiť záujmy a potreby pacientov, kvalitnú starostlivosť treba ohodnotiť lepšie a nekvalitnú postihovať. Školstvo sa musí viac orientovať na prax a tie oblasti ekonomického života, kde je predpoklad umiestnenia absolventov na trhu práce. Doprava a infraštruktúra sa musia pričiniť o flexibilitu pracovnej sily a podmienky na rozvoj malého a stredného podnikania.

Žijete na národnostne zmiešanom území. Ako vnímate realizáciu cezhraničných projektov a ich prínos pre obyvateľov?

Spomínať realizáciu cezhraničných projektov sa mi zdá ako občanovi, ktorý žije na hraniciach a žiaden praktický pohyb v tejto oblasti nevidí, ako veta z fantastického románu. 

Využíva Nitriansky samosprávny kraj podľa vás eurofondy efektívne a dostatočne?

Využívanie eurofondov je slabé, neefektívne a ako nástroj na záchranu ekonomiky je celkom určite nedostatočný. Rezervy v tejto oblasti sú značné a je potrebné v tomto smere vyvinúť väčšiu aktivitu.

Ktorá oblasť života v kraji je podľa vášho názoru v súčasnosti na okraji záujmu samosprávnych poslancov, čomu treba venovať väčšiu pozornosť?

Na okraji záujmu ľudí budú asi politici a na okraji záujmu politikov..., žeby ľudia a občania ? Aj keď im sľubujú modré z neba, občania ich mali na podnose, či už červenom alebo modrom, celých vyše dvadsať rokov. Je čas prebudiť sa, lebo neexistuje modré z neba bez Boha, ale aj viera bez skutkov je mŕtva. Politika v Európe a v jej regiónoch buď bude kresťanská alebo píliaca vlastné korene. Voláme preto po zaangažovanosti kresťanov do spoločenského a politického života.

Ktoré zmeny vo fungovaní kraja by ste urobili ako prvé v prípade zvolenia za predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja?

Ako prvé by som zistil personálnu a ekonomickú "kondíciu" úradu, urobil rozbor duchovného a ekonomického potenciálu celého regiónu a postavil by som štvorročný plán rozvoja s konkrétnymi merateľnými úlohami v oblastiach duchovného, sociálneho, kultúrneho a ekonomického rozvoja. Zároveň by som pozval k spolupráci v zavádzaní týchto úloh do života všetkých úradníkov vyššieho územného celku aj širokú verejnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu