Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štatistici majú na voľby nový systém, mal by im uľahčiť prácu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Spracovanie volieb by malo byť jednoduchšie. Štatistický úrad SR má nový informačný systém, ktorý budú používať pri všetkých druhoch volieb.

„Kým doteraz sme pre každé voľby vypracovávali samostatný systém, s použitím nového systému takáto potreba zaniká,“ povedala na tlačovej besede predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Prvý raz použijú nový systém pri jesenných voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa budú konať 9. novembra.

Od integrovaného volebného systému si štatistici sľubujú zníženie záťaže pre ľudí, ktorí sa podieľajú na spracovávaní výsledkov. Systém prináša nový spôsob zberu výsledkov pomocou elektronických formulárov a automatizované poskytovanie priebežných výsledkov volieb počas ich spracovania, ozrejmil generálny riaditeľ sekcie informatiky Štatistického úradu SR Štefan Tóth.

S možnosťou posielať obvodnej volebnej komisii elektronickú zápisnicu počíta nový volebný zákon, ktorým sa zaoberá národná rada. Ak zákon poslanci schvália, obvodné volebné komisie tak už nebudú musieť do systému prepisovať zápisnice z okrskov. Už v jesenných voľbách budú môcť okrskové volebné komisie vypĺňať zápisnicu elektronicky, no zatiaľ stále platí povinnosť vypĺňať aj papierovú verziu. Do budúcnosti má systém práve v tejto oblasti priniesť odbremenenie ľudí z komisií.

Podľa Benkovičovej nemožno hovoriť o tom, že definitívne výsledky volieb prinesie systém rýchlejšie. „Rýchlosť spracovania záleží od toho, ako pracujú okrskové volebné komisie a kedy doručia zápisnicu na odborný sumarizačný útvar,“ uviedla. Pokiaľ však budú okrskové volebné komisie využívať elektronické zápisnice, tak priebežné výsledky volieb by mohli byť k dispozícii skôr.

Zavedením systému sa podľa štatistikov minimalizujú aj prípadné chyby okrskových volebných komisií. Systém tiež počíta s možnosťou elektronického podávania kandidačných listín. Informačný systém pre voľby je súčasťou širšieho projektu Elektronické služby Štatistického úradu SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu