Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kandidátom SNS na šéfa BSK je Jaroslav Paška

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kandidátom mimoparlamentnej SNS na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je národniarsky europoslanec Jaroslav Paška. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil krajský predseda SNS v Bratislave Peter Tydlitát.

SNS a bratislavská Krajská rada si podľa jeho slov veľmi váži, že na túto funkciu predsedu BSK kandiduje človek s vysokým morálnym kreditom, vysoko inteligentný, slušný a schopný. "Je to jeden z najaktívnejších poslancov v Európskom parlamente (EP), ktorý obhajuje záujmy SR. Pán Paška je podľa nás najvhodnejším kandidátom pre BSK, keďže dokáže využiť svoje skúsenosti z EP pre rozvoj kraja, ktorého problematiku pozná, lebo tu žije," povedal Tydlitát.
      
Predseda SNS Andrej Danko sa domnieva, že spojenie funkcie europoslanca a predsedu kraja je veľmi žiaduce z hľadiska peňazí. Sám Paška priznal, že mal pochybnosti o spojení týchto dvoch postov, kým nevidel prácu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja a europoslanca Vladimíra Maňku (Smer-SD), ktorý ju podľa neho zvláda.
      
"Človek si bude musieť vybrať, kde bude tráviť väčšinu času. Ak by došlo k môjmu zvoleniu, budem sa musieť rozhodnúť. Ja bývam a žijem v Bruseli. Musel by som zmeniť štýl a organizáciu svojej práce. Na druhej strane, ak treba niečo pre župu vybavovať v Bruseli, je výhodné, ak môže župan vycestovať za peniaze EÚ a nie kraja," povedal. Paška chce zároveň rozhodovanie ako ďalej nechať na obdobie okolo nových volieb do europarlamentu, ktoré budú o necelý rok. "Tam bude priestor rozhodnúť sa. Ak by aj došlo k tomu, že by som mal obe funkcie, bral by som na župe minimálny príjem, ktorý by zodpovedal pracovnému vyťaženiu," uistil.
      
Paška na margo svojich plánov v BSK avizoval, že SNS je vďaka práci svojich komunálnych poslancov pripravená ponúknuť alternatívny program. "Doterajšie vedenia kraja zanedbávali organizáciu územného rozvoja a ochranu životného prostredia v tomto regióne. Všetci sa sústredili na to, aby si plnili svoje distribučné úlohy pri prerozdeľovaní peňazí. Bohužiaľ, v období, keď je bratislavský región rýchlo sa rozvíjajúci, tak rozhodovanie o tom, ktoré investičné projekty tu budú, sa riadi podľa územného plánu ešte z roku 1998. Je potrebné, aby bol kraj riadený kompetentnejšie a odbornejšie," myslí si Paška.
      
O svojich protikandidátoch bývalý poslanec NR SR povedal, že súčasného šéfa BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS) si váži. "Odviedol veľký kus práce. Teším sa na odbornú debatu s ním aj s pani Monikou Flašíkovou-Beňovou (Smer-SD)," dodal.
      
Doterajšími známymi súpermi Pašku budú Frešo, Flašíková-Beňová, Daniel Krajcer (Nová väčšina - Dohoda) a Rastislav Blaško (nezávislý). Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. V krajoch, v ktorých ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, bude druhé kolo volieb. Malo by sa konať v sobotu 23. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu