Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protest proti pochovaniu bostonského atentátnika: Hoďte ho cez palubu!

Tamerlán Carnajev
Tamerlán Carnajev (Zdroj: SITA)

WORCESTER – Pred pohrebným ústavom v meste Worcester, kde je uložené telo Tamerlana Carnajeva, podozrivého zo spáchania bombového útoku počas Bostonského maratónu, sa dnes zišlo asi 20 ľudí, ktorí protestovali proti jeho pochovaniu na území USA.

Jeden z protestujúcich vykrikoval "Hoďte ho cez palubu ako (Usámu) bin Ládina!". Narážal tým na to, že niekdajšieho najhľadanejšieho teroristu sveta po zabití elitnou jednotkou americkej námornej pechoty SEAL v Pakistane pochovali do mora na neznámom mieste.

Ruslan Tsarni z Montgomery Village v štáte Maryland - strýko Tamerlana Carnajeva, ktorý bol smrteľne zranený počas prestrelky s políciou - prišiel dnes do pohrebného ústavu, aby sa stretol s jeho riaditeľom Peterom Stefanom. Tsarniho sprevádzali ďalší traja muži, ktorí mali podľa agentúry AP v pláne umyť Carnajevovo telo a vykonať aj ďalšie moslimské pohrebné rituály.

Stefan dnes pre AP uviedol, že mu telefonovalo viacero ľudí, ktorí ho obvinili z neamerického postoja a nedostatku vlastenectva, keďže súhlasil so zabezpečením pohrebu Tamerlana Carnajeva. "Zložili sme prísahu, že to budeme robiť. Môžem si vyberať? Nie. Môžem oddeľovať vinných od nevinných? Nie. Pochováme telo. Urobíme to, čo treba," vysvetlil.

Stefan uviedol, že zatiaľ na území štátu Massachusetts nenašiel cintorín, ktorého správca by bol ochotný poskytnúť hrobové miesto. Dostal však ponuky z iných štátov, ako aj návrhy od ľudí, že prispejú na zaplatenie výdavkov spojených s pochovaním. Stefan spresnil, že sa chce obrátiť na úrady mesta Cambridge, kde Carnajev žil, a v prípade, že neuspeje, požiada o pomoc štátne úrady.

Podľa oficiálneho úmrtného listu Carnajev podľahol strelnému zraneniu a pomliaždeninám v oblasti hlavy a trupu. Stefan dnes uviedol, že rodina nebude požadovať, aby nezávislý lekár urobil ešte jednu pitvu, ale advokáti rodiny chcú urobiť fotografie Carnajevovho tela pred tým, než bude v súlade s moslimskou tradíciou rituálne umyté. Tsarni odsúdil svojich synovcov Tamerlana a Džochara za bombový útok. Vyhlásil, že uvrhli do hanby celú rodinu i celý čečenský národ. Carnajevovci majú čečenský pôvod. Rodina sa asi pred desiatimi rokmi presťahovala do USA. Ich rodičia sa však vlani vrátili do Ruska a žijú v Dagestane. Tamerlanov mladší brat Džochar vyviazol z naháňačky a prestrelky s políciou so zraneniami, momentálne je vo väzenskej nemocnici. V prípade, že bude uznaný vinným, hrozí mu trest smrti.

Výbuch dvoch svojpomocne vyrobených náloží v blízkosti cieľovej rovinky Bostonského maratónu si 15. apríla vyžiadal tri ľudské životy a viac ako 260 zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu