Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zadržaný Čečenec Džochar (19) je vo vážnom stave: Čelí otázke života a smrti!

Džochar je zranený. Odviezla ho sanitka. Zobraziť galériu (7)
Džochar je zranený. Odviezla ho sanitka. (Zdroj: SITA)

WATERTOWN - Zdravotný stav devätnásťročného Džochara Carnajeva je naďalej vážny, podľa televíznej stanice CNN má muž ťažké zranenia a stratil veľa krvi. Mladý Čečenec, ktorý padol v piatok po prestrelke do rúk bostonskej polície, je podozrivý zo zorganizovania bombového útoku na bostonský maratón. Je hospitalizovaný v prísne stráženej mestskej nemocnici.

Americkí právny experti si teraz lámu hlavu nad ďalším postupom. Za normálnych okolností by Carnajev stál pred súdom už dnes, ale toho očividne nie je schopný. Oficiálne nebol ani obvinený, nie je teda zrejmé, či jeho prípad bude prejednávať federálny súd alebo súd štátu Massachusetts. Pre Čečenca ide o otázku života a smrti, pretože massachusettská legislatíva na rozdiel od federálnej nepozná rozsudok smrti.

Podľa vyšetrovateľov má Džochar Carnajev, na rozdiel od svojho mŕtveho brata, americké občianstvo. To vylučuje, aby bol súdený ako "nepriateľský vojak", čo by výrazne rozšírilo právomoci vyšetrovateľov i súdu. Smrť svojho brata Tamerlana môže využiť na to, že zvalí zodpovednosť na neho.

Policajti vzhľadom na závažnosť prípadu údajne môžu podozrivého vypočuť bez toho, aby ho zoznámili s jeho právami. Využili by k tomu výnimku zo zákona, ktorá vyšetrovateľom vzhľadom na verejný záujem umožňuje výsluch bez prítomnosti advokáta. Vypočúvaná osoba za takýchto okolností nemusí byť ani upozornená, že jej výpoveď možno v procese použiť proti nej.

O prepustení na kauciu podľa právnikov nemôže byť ani reči. Predbežné pojednávanie s Carnajevom môže byť nariadené do mesiaca, až potom zasadne veľká porota a proces začne.

Zadržanie Džochara

Deväťnásťročného Džochara Carnajeva zadržala polícia za jedným z domov na bostonskom predmestí Watertown. Na sociálnej sieti Twitter o tom informovala samotná bostonská polícia.

"ZADRŽANÝ!!! Pátranie sa skončilo. Hľadanie sa skončilo. Teror sa skončil. A spravodlivosť zvíťazila. Podozrivý je vo väzbe," napísala bostonská polícia na Twitteri.

Ľudia v Bostone si vydýchli.
Zobraziť galériu (7)
Ľudia v Bostone si vydýchli.  (Zdroj: SITA)

Zadržaný Čečenec Džochar (19)
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Zadržaný Čečenec Džochar (19)
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

      
Podľa televízie CNN má Carnajev bližšie nešpecifikované zranenia.
      
Carnajev sa pred zatknutím ukrýval v lodi, ktorú mal majiteľ jedného z domov na Franklinovej ulici uschovanú v kôlni. Zatknutiu predchádzala rozsiahla policajná operácia, počas ktorej bezpečnostné zložky poslali na preskúmanie oblasti za inkriminovaným domom špeciálneho policajného robota a oblasťou sa opakovane ozývali výstrely.
Tamerlan Carnajev a Džochar Carnajev
Zobraziť galériu (7)
Tamerlan Carnajev a Džochar Carnajev  (Zdroj: SITA)

S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) televízia CNN medzitým priniesla informáciu, že Tamerlan Carnajev - starší z dvojice bratov, ktorá je podozrivá z útokov a ktorý podľahol zraneniam utŕženým počas prestrelky s policajtmi - bol v roku 2011 predvedený na výsluch agentmi FBI. K výsluchu malo dôjsť na základe iniciatívy vlády nemenovanej krajiny pre podozrenie, že Tamerlan Carnajev má väzby na extrémistické organizácie. Vec však bola uzavretá po tom, čo sa nezistili žiadne relevantné informácie.
      
Polícia informovala, že v súvislosti s bombovými útokmi v Bostone boli v meste New Bradford zároveň zadržaní ďalší dvaja muži a jedna žena.

Putin telefonoval Obamovi

Ruský prezident Vladimir Putin a šéf Bieleho domu Barack Obama sa v súvislosti s bostonským atentátom zhodli na potrebe prehĺbiť koordináciu tajných služieb v boji s terorizmom. Napísala to dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na tlačovú správu Kremľa.

Putin zatelefonoval do Bieleho domu, aby vyjadril prezidentovi Obamovi sústrasť. Obaja štátnici sa počas rozhovoru zhodli na "obojstrannom záujme o rastúcu tesnú koordináciu ruských a amerických tajných služieb v boji s medzinárodným terorizmom".

Čečenský prezident sa dištancoval

Od činu čečenských bratov Carnajevovcov, ktorí sú podozriví z pondelňajších krvavých útokov pri maratóne v Bostone, sa na svojom účte v sociálnej sieti Instagram dištancoval čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Napísal, že pokusy spájať teroristický akt v Bostone s Čečenskom sú neoprávnené. 

"Tajné služby sa potrebovali za každú cenu prezentovať nejakým úspechom, aby upokojili obyvateľstvo," napísal Kadyrov, ktorý s podporou prezidenta Vladimira Putina spravuje Čečensko tvrdou rukou, podľa kritikov často bez ohľadu na ruské zákony.

Otec podozrivých bratov neverí Američanom

Podiel svojich synov na bostonskom atentáte dnes na jednom z webov kaukazských extrémistov odmietol otec bratov. "Je to všetko zinscenovaná akcia, ktorej dôvod nepoznám. Poznám ale svojich synov, ktorí sa dokonca ani nemodlili," uviedol Anzor Carnajev. Označil sa za stúpenca Ramzana Kadyrova a vyhlásil, že rodina bola vždy vystavená záujmu tajných služieb. "Často k nám chodili tajní agenti a na všeličo sa pýtali," povedal Carnajev, ktorý so svojimi synmi v USA prežil zhruba desať rokov.

Anzor Carnajev
Zobraziť galériu (7)
Anzor Carnajev  (Zdroj: SITA)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu