Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovenskí maratónski bežci sú v poriadku a letia z Bostonu naspäť na Slovensko

Po explóziách na Bostonskom maratóne ostali traja mŕtvi
Po explóziách na Bostonskom maratóne ostali traja mŕtvi (Zdroj: SITA)

BOSTON - Všetci slovenskí bežci, ktorí boli účastníkmi Bostonského maratónu, sú v poriadku a v súčasnosti sú až teraz na ceste z USA na Slovensko.

Väčšina z nich dobehla do cieľa ešte predtým, ako nastali explózie, ktoré si vyžiadali podľa posledných zahraničných agentúrnych správ tri obete a 180 zranených. Na súpiske Bostonského maratónu bolo sedem slovenských bežcov. Medzi nimi 70-ročný Viliam Novák z Bratislavy, 50-ročný Ladislav Šimko a rovnako starý Miroslav Šorek, pre ktorého to bol v poradí už 100. zabehnutý maratón. Slováci dobehli a preťali "cieľovú pásku" približne od desiatich minút až tri hodiny predtým než nastal výbuch.

Slovenskí bežci teda dobehli a nepocítili následky útoku. V čase, keď nastal útok už boli na ceste bostonským metrom a chceli odlietať domov, či zostať u svojich príbuzných. Návrat na Slovensko im skomplikovali následné bezpečnostné opatrenia, ktoré sa týkali aj leteckej dopravy. Dnes o tom informovalo viacero rodinných príslušníkov slovenských maratonistov, ale aj bežci zo SR, ktorí sa na maratóne v americkom Bostone nezúčastnili. Problémy mali príbuzní kvôli obmedzeniu mobilných operátorov v USA komunikovať so svojimi rodinami na Slovensku. Komunikovali väčšinou e-mailom, či sociálnymi sieťami.

Za poznatky o osobách zodpovedných za útok na Bostonskom maratóne vypísali americké úrady odmenu 50.000 dolárov (38.000 eur). Informovala o tom dnes agentúra DPA. Po teroristickom útoku v Bostone vyšetrovatelia ďalej pátrajú po rozhodujúcich indíciách, ktoré by poukazovali na páchateľov. Nové stopy by mohli priniesť fotografie a videozáznamy tisícov divákov.

Americká polícia zatiaľ nemá "horúcu stopu". Rick DesLauriers z FBI uviedol, že vyšetrovanie je v počiatočnom štádiu. Vyšetrovatelia dúfajú, že fotografie a videozáznamy, urobené počas maratónu, môžu priniesť poznatky.

Prvým vyšetrovaním sa zistilo, že výbušniny boli zhotovené z tlakových hrncov, klincov a kovových guľôčok. Americká polícia rozbehla veľké pátranie s viac ako 1000 vyšetrovateľmi z 30 amerických štátov. Škála možných páchateľov a motívov je veľká, vysvetlil špeciálny agent DesLauriers. Doteraz verejnosť poskytla približne 2000 informácií.

Pri explóziách v cieľovej rovinke maratónu prišli v pondelok (15. 4.) o život traja ľudia a vyše 180 ďalších utrpelo zranenia. Okrem osemročného chlapca zomrela 29-ročná Američanka a čínska absolventka bostonskej univerzity. Americký prezident Barack Obama sa vo štvrtok (18. 4.) zúčastní v Bostone na bohoslužbách za obete. Vlajky na verejných budovách v USA budú až do sobotňajšieho večera (20. 4.) na pol žrde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu