Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Odborníci nainštalovali do tyče v prírode skrytú kameru: Fenomenálny pohľad na hotový unikát

(Zdroj: Facebook/RSPB Scotland)

PERTH - V blízkosti orlieho hniezda bola nainštalovaná skrytá kamera poskytujúca živý pohľad na najväčšieho škótskeho dravého vtáka. Ide o vôbec prvú kameru v Spojenom kráľovstve, ktorá sníma život orliakov morských. Podľa odborníka sa vtákom darí dobre, dokonca v hniezde inkubujú dve vajcia.

Ochranári nainštalovali kameru asi tri metre od hniezda orliakov morských menom Shona a Finn. Aktivity vtákov sa vysielajú naživo do prírodného centra Loch Garten v škótskej prírodnej rezervácii RSPB Scotland v Abernethy. Keďže sú často nervózne z nových predmetov alebo zmien v ich hniezde, všetky práce boli vykonané na jeseň a kameru ukryli v tyči, aby orliaky nerozrušila. 

 

Meet Shona and Finn 🦅 These beautiful white-tailed eagles have set up a home in the vast Cairngorms Connect landscape,...

Posted by RSPB Scotland on Friday, April 1, 2022

"Toto je mimoriadne vzrušujúci prírastok do ponuky pre návštevníkov v prírodnom centre Loch Garten. Snímky, ktoré získavame naživo z hniezda, sú fenomenálne a naši návštevníci získajú veľmi vzácny a mimoriadne privilegovaný pohľad na domáci život chovného páru orliaka morského," povedal Jess Tomes, manažér lokality Abernethy. Už teraz spolu s kolegami pozorujú osobnostné črty orliakov; samec je údajne veľmi pozorný k svojej partnerke a potrpí si na to, aby bolo hniezdo upratané. "Sme potešení a veľmi sa nám uľavilo, že ich kamera vôbec nezaskočila a teraz inkubujú dve vajíčka, ktoré by sa podľa našich odhadov mohli vyliahnuť už o pár dní," doplnil Tomes. 

 

What better way to finish off the week than with actual footage of Shona and Finn on the nest? Love to see them sharing...

Posted by RSPB Scotland on Friday, April 1, 2022

Odborníci nainštalovali kameru na základe špeciálnej licencie od organizácie NatureScot pomocou metód úspešne vyskúšaných v iných krajinách vrátane Estónska a Lotyšska. Presné umiestnenie hniezda nie je verejnosti známe, aby sa predišlo riziku vyrušenia vtákov. "Pokiaľ vieme, toto je prvá kamera tejto kvality zameraná na hniezdo orliaka morského v Spojenom kráľovstve. Bola to jedna z najnáročnejších kamerových inštalácií, ktoré sme dokončili, kvôli citlivosti druhu a vzdialenej polohe. Veľmi nás zaujíma, ako sa príbeh rozvinie a zároveň získame detailný pohľad na život orliaka morského," uviedol Jason Fathers z Wildlife Windows, výrobcu kamerových systémov pre divokú zver. 

Orliaky morské majú rozpätie krídel 2,5 metra. V roku 1918 v Škótsku vyhynuli, no v roku 1975 boli znovu dovezené na škótsky ostrov Rum zo Škandinávie. Následné opätovné usadenie týchto vtákov v iných častiach krajiny, ako aj ich prirodzené rozšírenie znamenajú, že v súčasnosti sú populácie rozšírené až po Fife, Orkneje a severozápadnú vysočinu.

Viac o téme: HniezdoVtákOrliakŠkótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu