Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďaleko v Škandinávii sa nachádza svetový unikát: Keď uvidíte FOTO... jednoducho nádhera!

Futbalové ihrisko Henningsvær, Lofoty, Nórsko.
Futbalové ihrisko Henningsvær, Lofoty, Nórsko. (Zdroj: profimedia.sk)

LOFOTY - Futbal je najpopulárnejší šport na svete. Veľké podujatie ako Majstrovstvá sveta sledujú miliardy ľudí po celom svete. Žiadny iný televízny prenos nie je schopný prilákať k obrazovkám toľko divákov ako práve finále MS. A to, že je rozšírený naozaj vo všetkých kútoch sveta, dokazujú aj nasledovné zábery.

Futbal sa dá hrať naozaj všade. Ďaleko v severnej Škandinávii, na súostroví Lofoty v Nórsku, sa nachádza futbalová plocha, ktorú mnohí ľudia označujú za jedno z najkrajších futbalových ihrísk na svete. Zábery z dronu odhaľujú futbalový klenot v severnej Európe, ktorý sa skrýva v odľahlej rybárskej dedine v Nórsku. Fotograf Ivan Pedretti (50) túto osadu Henningsvær aj navštívil.

Bežných ľudí upúta poväčšine celá dedina s úchvatnými scenériami a idylickými domčekmi. Pedrettiho však zaujalo jedno z najunikátnejších futbalových ihrísk na svete. Ako sa sám vyjadril, do tejto odľahlej oblasti sa vybral len kvôli nemu. 

"Ten areál je neuveriteľný. Ihrisko má predpísané rozmery klasického futbalového ihriska. Je priam neuveriteľné, že ho dokázali postaviť na tak malom ostrove," uviedol fotograf pochádzajúci zo Sardínie. Prvýkrát videl tento skvost v roku 2020. "Štadión Henningsvær pokrýva výlučne umelá tráva, pretože chladné obdobie v zimných mesiacoch by sadeniciam len uškodilo. Nachádza sa neďaleko polárneho kruhu, takže je známy svojou nádhernou scenériou a jedinečným prostredím," dodal Pedretti. 

V malom mestečku žije približne 25 000 ľudí. Ako uvádza FIFA, Henningsvær s rozlohou 0,3 km2 sa rozprestiera na niekoľkých malých ostrovoch v súostroví Lofoty. Pred vybudovaním futbalového ihriska stál na rovnom skalnom podloží v južnej časti ostrova Hellandsøya dedinský kostol ako jeho najvýznamnejšia pamiatka. Dnes ho už tromfol tento fenomálny štadión, i keď mnohí kritici ho za štadión nepovažujú. Absentujú tu totiž tribúny po obvode. Ihrisko sa stalo súčasťou kampane UEFA #PlayAnywhere, ktorá poukazovala na to, že futbal sa dá hrať naozaj všade. 

Viac o téme: FutbalFutbalový štadiónNórskoHenningsvær
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu