Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je sa na čo tešiť! VIDEO Slovákom sa o pár dní naskytne pohľad na vzácne nebeské divadlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SITA/AP)

BRATISLAVA/PRAHA – Na Slovensku i v Česku sa schyľuje k vzácnemu nebeskému divadlu. Vo štvrtok 10. júna sa budeme môcť kochať čiastočným zatmením Slnka. Úkaz navyše prebehne veľmi vysoko, dokonca najvyššie nad našim územím až do júna 2179. Informovala o tom Astrononomická tlačová agentúra (ATA).

Po dlhých šiestich rokoch sa nad Českom a Slovenskom odohrá zatmenie Slnka. Bude iba čiastočné, no podmienky na pozorovanie budú veľmi priaznivé. Česko aj Slovensko sa bude nachádzať na okraji zóny úkazu, ktorý sa ako tzv. prstencové zatmenie odohrá v Kanade, Grónku a Rusku. Čiastočné zatmenie uvidia prakticky všetci Európania, tiež ľudia v severovýchodnej Amerike a vo veľkej časti Ázie.

Na území Česka a Slovenska bude viditeľné okolo poludnia vo výške viac ako 60° nad obzorom. Pôjde o najvyššie položené slnečné zatmenie na obzorom v Česku i na Slovensku až do 5. júna 2179. Pri najväčšom zákryte bude Mesiac zakrývať až 19 percent slnečného disku (severozápad Česka).

Zatmenie bude možné pozorovať voľným okom

Celý úkaz potrvá približne dve hodiny. Bezpečne ho budeme môcť pozorovať cez fóliové slnečné okuliare. „Kvôli pandémii COVID-19 sa nedá dopredu povedať, či bude pozorovanie prebiehať aj v nejakej českej či slovenskej hvezdárni, avšak na zatmenie sa môžete pozerať aj z pohodlia vášho domova,“ uviedla vo svojej správe ATA.

Daným úkazom sa tiež začína pomerne bohaté obdobie na slnečné zatmenia viditeľné v Česku a na Slovensku v nasledujúcich desiatich rokoch. Do roku 2030 sa podľa ATA dočkáme ešte ďalších šiestich čiastočných zatmení, pričom najvýraznejšie bude v auguste 2026. „Ďalšie najbližšie zatmenie sa odohrá už na budúci rok 25. októbra 2022 a Slnko pri ňom bude z územia Česka i Slovenska zakryté až z 50 percent,“ doplnila agentúra.

Viac o téme: Jún2021ČeskoZatmenieSlovenskoSlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu