Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Geniálny vynález! FOTO Elektrikár Michal venoval nemocnici chrániče uší na respirátory

Elektrikár venoval bánovskej nemocnici chrániče uší na respirátory Zobraziť galériu (4)
Elektrikár venoval bánovskej nemocnici chrániče uší na respirátory (Zdroj: AGEL SK a.s.)

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Originálny nápad, nezvyčajné prevedenie a nezištný dar. Týmito slovami možno vystihnúť nápad mladého muža z Bánoviec. Pre potreby zdravotníkov aj verejnosti vyrába praktické plastové chrániče, ktoré zabraňujú tlaku na uši pri použití respirátorov. Bánovská nemocnica si drobnú pomôcku pochvaľuje.

Bojnická nemocnica nemá dostatok respirátorov, ani ďalších ochranných pomôcok (Zdroj: TASR/Gabriela Stoklasová)

Za malým zlepšovákom stojí 25-ročný Michal Bojo z Bánoviec, ktorý sa živí ako elektrikár „Pracujem ako elektrikár. Vo voľnom čase sa venujem elektronike, 3D tlačiarňam aj novinkám z odboru automatizácie a IT. Tak mi aj napadlo skúsiť vyrobiť chrániče proti tlaku na uši z plastu pomocou 3D tlačiarne,“ vysvetlil mladík. „Existuje veľa komunít, ktoré sa zaoberajú 3D tlačou, a nájdete tu kopec vychytávok. Táto vznikala približne mesiac po vyhlásení pandémie, ale klasické rúška neťahali uši tak ako respirátory,“ skonštatoval.

Čítajte aj: Láskavé gesto! Študenti-cukrári darovali nemocničnému personálu 100 veterníkov: Krásne slová vďaky

Elektrikár venoval bánovskej nemocnici
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AGEL SK a.s.)

Chrániče uší úplne odstránia tlak, ktorý vytvára gumička respirátora okolo ucha, keďže gumička sa zapína za krk na háčik, ktorý je súčasťou šetriča uší. A prečo si mladý elektrotechnik vybral práve bánovskú nemocnicu? „Nemocnicu som si vybral preto, lebo je tu najviac zdravotníkov. V jeden deň sme sa boli s priateľkou testovať v mobilnom odberovom mieste. Rozdal som tieto šetriče zdravotníkom, ktorí boli neskutočne šťastní,“ spomína Michal na prvé spätné väzby od zdravotníkov. 

Elektrikár venoval bánovskej nemocnici
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AGEL SK a.s.)

„Jednoznačne sú  cieľovou skupinou ľudia, ktorí nosia respirátory, hlavne zdravotníci a tých je v našej nemocnici asi najviac pokope. Obdaroval som ešte Domov dôchodcov, archu v Bánovciach, zubárov a rehabilitačné oddelenie,“ dodal mladý elektrikár.

Nemocnica si drobnú pomôcku pochvaľuje. „Veľmi si vážime tak nápad, ako aj tento malý dar, ktorý nám ale prináša veľkú pomoc. Všetci zamestnanci v nemocnici nosia respirátory celé hodiny, máme skúsenosti, že to býva bolestivé. Táto nenápadná pomôcka náš problém úplne vyrieši a sme za ňu veľmi vďační,“ uviedla Mina Bobocká, riaditeľka bánovskej  nemocnice.

Viac o téme: RespirátorChráničUšiPomôckaKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu