Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZMJ SICAV dnes kúpil podiel v Solarwind OY a vo Fínsku ide preinvestovať stovky miliónov eur

Investičný fond ide v najbližších rokoch vo Fínsku developovať veterné elektrárne s výkonom približne 300 MW. Zobraziť galériu (2)
Investičný fond ide v najbližších rokoch vo Fínsku developovať veterné elektrárne s výkonom približne 300 MW. (Zdroj: ZMJ Sicav)

Investičný fond ide v najbližších rokoch vo Fínsku developovať veterné elektrárne s výkonom približne 300 MW. Celková očakávaná investícia v priebehu nasledujúcich piatich rokov tak môže byť až 280 miliónov eur. ZMJ SICAV kúpil v Solarwind Oy, firme zameranej na development energetických projektov 67 %, zvyšný podiel ostal fínskym partnerom. Projekty budú spolufinancované aj zahraničnými bankami. Akvizícia bola pripravovaná vyše roka a je pokračovaním úspešnej expanzie slovenských spoločností združených v investičnom fonde ZMJ SICAV na zahraničných energetických trhoch.

„Dnešná akvizícia je pre investičný fond ZMJ SICAV obrovským úspechom. Ide o pokračovanie nášho úspešného podnikateľského príbehu na zahraničných trhoch, kde sa medzi nadnárodnými energetickými korporáciami presadzujú slovenské firmy pomerne ťažko. Je to dôkaz toho, že zahraniční partneri a banky dôverujú našim  podnikateľským schopnostiam a kvalite našich služieb. Som potešený, že ich dôvera zostala aj vzhľadom na aktuálnu výmenu vo vedení ZMJ SICAV a tento projekt sme dnes mohli dotiahnuť do úspešného konca, uviedol výkonný riaditeľ skupiny ZMJ SICAV Anton Bielik. 

ZMJ SICAV pôsobí prostredníctvom svojich spoločností vo Fínsku už niekoľko rokov. V roku 2016 postavil v oblasti Posio, približne sto kilometrov od polárneho kruhu, veternú elektráreň s výkonom 23 MW. Výška investície bola 45 miliónov eur. Aktuálne okrem najnovšej akvizície vo Fínsku vlastní a developuje projekty  veterných elektrární Iiti a Suonenjoki, spolu s výkonom približne 74 MW. Celkový investičný náklad týchto dvoch projektov je približne 70 miliónov eur. 

ZMJ SICAV dnes kúpil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ZMJ Sicav)

Ďalším zahraničným trhom na ktorom ZMJ SICAV cez svoje spoločnosti úspešne pôsobí je USA. Investičný fond tam developuje fotovoltaické projekty v San Franciscu a Palm Springs. Ich výkon bude spolu 56 MW a výška investície činí 39 miliónov eur. V USA, ako aj na viacerých ázijských trhoch  má fond pripravené ďalšie projekty na realizáciu, pozastavila ich však pandemická situácia. ZMJ SICAV je v energetike aktívny aj na Slovensku. Je akcionárom spoločností E-Group, Pow-en, Alter Energo, PRS a ENE-TEP. Okrem projektov, ktoré investičný fond ZMJ SICAV vlastní, sa podieľa na realizácií iných energetických projektov na Slovensku ako aj v zahraničí aj ako dodávateľ. Jeho spoločnosti realizovali projekty na Ukrajine, v Rumunsku a v Českej republike. Skupina na Slovensku ako aj v zahraničí zamestnáva stovky ľudí. 

Investičný fond ZMJ SICAV bol založený za účelom posilniť postavenie skupiny na zahraničných trhoch.  Keďže jeho cieľom je postupne získavať ďalšie financie od kvalifikovaných investorov, sídli v Prahe. Tá je zahraničnými investormi považovaná za finančné centrum strednej a východnej Európy. Fond je zapísaný Českou národnou bankou v zozname fondov a podlieha reguláciám stanoveným ČNB. Medzi jeho súčasných akcionárova patria okrem rodiny Brhlovcov aj viacerí ďalší investori. Fond ZMJ SICAV investuje aj do realitných projektov. Prostredníctvom svojho podfondu RMC Properties sa zameriava na investovanie a development na Slovensku, v Českej republike a Španielsku. 

Viac o téme: KúpaPodielFínskoZMJ SICAVSolarwind OY
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu