Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Závet zosnulého starého mládenca poriadne šokoval jeho najlepšieho kamaráta: Toto o ňom netušil

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/KCCI News)

IOWA - Detaily pozoruhodného životného príbehu Dalea Schroedera z americkej Iowy nedávno zverejnil jeho priateľ Steve Nielsen. Život zosnulého kamaráta opisuje ako cestu usilovného a tvrdo pracujúceho človeka, ktorý bol známy svojou skromnosťou a pokojnou dušou. V prudkom rozpore s jeho životnou filozofiou bol závet, ktorý zmenil životy desiatkam mladých ľudí.

Dale pracoval ako tesár pre jednu spoločnosť neuveriteľných 67 rokov. Nikdy sa vraj nesťažoval a viedol pokojný staromládenecký život. "Bol nekonfliktný. Vyrastal v chudobnej a skromnej rodine. Vždy mal iba dvoje džínsy - do kostola a do práce," spomína si na neho kamarát Steve.

Šok nastal po Schroederovej smrti v roku 2005, keď jeho právnik čítal závet. Nebohý v ňom totiž uviedol, že nikdy nemal príležitosť študovať na vysokej škole, a tak chcel dať túto možnosť iným. Počas svojho života sa mu podarilo ušetriť tri milióny dolárov (2,7 milióna eur), ktoré prerozdelil medzi 33 mladých ľudí z Iowy túžiacich po vysokoškolskom vzdelaní, ktorí ale nemali na to prostriedky. "Keď som to počul, takmer som spadol zo stoličky. Netušil som, že mal toľko peňazí," pokračuje Nielsen. 

Závet zosnulého starého mládenca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/KCCI News)

Jednou zo šťastných detí bola Kira Conardová, ktorá spolu so svojimi sestrami vyrastala s jedným rodičom. "V maturitnom ročníku mi bolo jasné, že nemôžem ísť na vysokú školu. Môj sen o povolaní terapeuta sa pomaly rozplýval, keď vtom u nás zazvonil telefón. Muž na druhej strane mi povedal o Schroedorovi," hovorí mladá žena

Ona a ďalších 32 absolventov univerzít tvoria skupinu, ktorá si dala názov "Daleove deti". Začiatkom tohto mesiaca sa všetci stretli, aby si pripomenuli pamiatku človeka, vďaka ktorému vyštudovali. Zišli sa tak lekári, učitelia, terapeuti, ale najmä priatelia, ktorým zmenilo životy šľachetné srdce jednoduchého skromného muža.

Viac o téme: SamaritánDale schroeder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu