Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšia skvelá správa zo sveta medicíny: Svet má tretieho vyliečeného HIV pacienta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Prípad ďalšieho pacienta s HIV nachádzajúceho sa pravdepodobne v trvalej remisii ohlásila Univerzita Heinricha Heineho v nemeckom Düsseldorfe. Išlo by tak už o tretí prípad pacienta s dočasnou úľavou tejto infekčnej choroby po absolvovaní transplantácie kmeňových buniek. Informovala o tom agentúra DPA.

Predstavitelia univerzity vo vyhlásení uviedli, že u nemenovaného muža nezaznamenávajú už prítomnosť vírusu HIV po tom, čo v rámci liečby rakoviny absolvoval transplantáciu kmeňových buniek od donora so vzácnou genetickou mutáciou. Tá má za následok imunitu voči niektorým formám HIV. 

Vedci z Düsseldorfu však zdôraznili, že zatiaľ nie je zrejmé, či sa pacient zbavil ochorenia natrvalo, keďže lieky na potláčanie vírusu vysadil iba pred tri a pol mesiacom. Ide už o druhý obdobný prípad zverejnený za posledný týždeň po tom, ako v utorok Medzinárodná spoločnosť AIDS (IAS) oznámila, že nemenovaný pacient z Británie nakazený vírusom HIV je po transplantácii kmeňových buniek už takmer 19 mesiacov v trvalej remisii.

"Veríme, že nakoniec to povedie k bezpečnej, finančne efektívnej a jednoduchej stratégii na dosiahnutie týchto výsledkov pomocou génovej technológie alebo protilátkových techník," vyhlásil podľa agentúry AP prezident IAS Anton Pozniak. Prvým zdokumentovaným pacientom, ktorý sa vyliečil z HIV, bol pred desiatimi rokmi Timothy Brownon. Bola mu vtedy transplantovaná kostná dreň od darcu s prirodzenou rezistenciou voči tomuto vírusu.

Viac o téme: PacientNemeckoHIVRemisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu